FOTO: Foto Langerholc za Gimnazijo Ptuj
Letos jubileja ne obeležuje le mesto Ptuj, temveč tudi njegova gimnazija. 150-letnici delovanja so se na Gimnaziji Ptuj poklonili s številnimi prireditvami in izdajo zbornika.

Vrhunec je praznovanje doseglo s slavnostno akademijo v ptujskem Dominikanskem samostanu. Dijaki ptujske gimnazije so pripravili kulturni program, zbrane pa so nagovorili ravnatelj Gimnazije Ptuj Boštjan Šeruga, županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek in državna sekretarka na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Martina Vuk.

Slovesnost sta si zamislili in režirali Marija Mir Milošič in Marija Holc.

Zbornik bo izšel tudi kot elektronska knjiga

Jubileju so se poklonili z izdajo Zbornika ob 150-letnici Gimnazije Ptuj. Ličen zbornik na 226 straneh in v nakladi tisoč izvodov bo izšel tudi kot elektronska knjiga.

Glavna urednica zbornika je Jelka Kosi, urednice pa Jelka Kokol Plošinjak, Darja Rokavec in Renata Merc Furman. Prispevke za zbornik je napisalo več kot 40 avtorjev.

Objavljene fotografije so iz arhiva šole, fotozgodba in kolaži so delo fotografa Andreja Lamuta. Zbornik vsebuje tudi posebno prilogo: seznam vseh dijakov Gimnazije Ptuj generacij od 1995 do 2019. 

Zbornik je nekakšna vez med 125- in 150-letnico ptujske gimnazije, poudarek je torej na zadnji četrtini stoletja. »Gimnazija Ptuj, ena najstarejših gimnazij na Slovenskem, je v svojem stoletje in pol dolgem obstoju in po številnih programskih preobrazbah, še posebej v zadnjih 25 letih, danes gimnazija s splošnim programom, s športnimi oddelki in z oddelkom maturitetnega tečaja,« so poudarile urednice zbornika.

Slavje se bo nadaljevalo vse do konca leta

V jubilejnem letu so na Gimnaziji Ptuj izdali osebno poštno znamko, ki je nastala v sodelovanju s Filatelističnim društvom Ptuj.

Vse do 30. septembra bo v prostorih šole na ogled priložnostna filatelistična razstava s področja kartofilije z naslovom Ptuj na starih razglednicah. Poudarek je na razglednicah s podobo Gimnazije Ptuj.

Slavje s tem še ne bo zaključeno. 9. oktobra bodo pri Gimnaziji Ptuj pripravili 6. UNESCO-v ASP tek mladih, ob tem pa tudi vrsto kulturnih, glasbenih, športnih, ustvarjalnih in poučnih delavnic za vse obiskovalce.
 

FOTO: Foto Langerholc za Gimnazijo Ptuj

Novembra bodo na spletnem portalu Kamra objavili zbirko Zgodba moje gimnazije, Gimnazije Ptuj.

Dijaki se bodo pri pouku družili in spoznavali življenje in ustvarjanje različnih nekdanjih generacij dijakov ptujske gimnazije, projekt so naslovili Stopamo v prihodnost z nekdanjimi ptujskimi gimnazijci.

Leto bodo sklenili z decembrsko prireditvijo v kulturni dvorani šole.

»Pridružite se nam na našem potovanju skozi čas,« so pozvali v Gimnaziji Ptuj.

Še ščep zanimivosti iz zgodovine

Leta 1869 so odprli Deželno nižjo realno gimnazijo Ptuj. Ustanova je odtlej zamenjala že dve desetini imen. Tudi v nemškem jeziku: leta 1941 se je ptujska gimnazija preimenovala v Wolfram von Eschenbach Schule, Obershule für Jungen. Ime je ustanova nosila tudi po cesarju Francu Jožefu, kraljeviču Andreju, Dušanu Kvedru in Jožetu Lacku. Današnje ime Gimnazija Ptuj nosi od leta 2001.

Leta 1869 je bilo v ptujsko gimnazijo vpisanih 46 dijakov, letos jih je 481.

Dekleta so se v ptujsko gimnazijo prvič vpisala v šolskem letu 1915/16. Takrat so bila tri, letos pa je na ptujsko gimnazijo vpisanih približno 300 deklet.

Leta 1926 so iz ptujske gimnazije izključili tri dijake, ker so pri zgodovini izpuščali majske hrošče.

Med drugo svetovno vojno so uvedli dva nova predmeta; za fante izdelovanje letalskih modelov, za dekleta pa ročna dela.

Leta 1963 so v gimnaziji prepovedali nošenje kavbojk.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Svetlana Maka… (nepreverjen)

Čestitam profesoricam ki so tam že od začetka
pa saj izgledajo tudi tako kot da bi imele že 150 let delovne dobe

Starejše novice