Takšno je bilo Ptujsko jezero ob nižanju gladine septembra lani.
Dravske elektrarne Maribor so danes pričele s postopkom zniževanja vodostaja v Ptujskem jezeru.

Kot so sporočili iz Dravskeih elektrarn Maribor, bodo gladino jezera začasno znižali za okoli 2,2 metra, da bodo lahko sanirali poškodovane naklonske površine asfaltne obloge.

Praznjenje Ptujskega jezera bo potekalo s hitrostjo do deset centimetrov na uro. Skupaj bo trajalo približno 20 ur.

Predvidoma v soboto bodo jezero začeli spet polniti

V ponedeljek, 9. novembra, bodo začeli izvajati sanacijo. Ta bo predvidoma zaključena do sobote, 14. novembra. Takoj po zaključeni sanaciji bodo začeli Ptujsko jezero ponovno polniti do običajne višine.

Tudi polnjenje bo potekalo s hitrostjo največ deset centimetrov na uro. S tem naj bi preprečili negativni vpliv nižanja vodostaja na vodni živelj.

Za primerjavo. Vodostaj so lani nižali s hitrostjo 20 centimetrov na uro. Spletna družbena omrežja so takrat preplavile fotografije poginulih živali, predvsem rib in školjk, ki so ostale ujete v 'bazenčkih' preostale vode ali celo povsem na suhem.

Tokrat bodo sanirali okoli 550 kvadratnih metrov asfaltnih oblog

V Dravskih elektrarnah Maribor so na območju Ptujskega jezera že lani zaznali površine s poškodovano asfaltno oblogo: »Na levem in desnem delu je prišlo do premikov oblog, na nekatrih mestih pa do razslojitve.«

V družbi so razložili, da so poškodbe posledica izrazitega delovanja vetrov, najbolj poškodovane dele pa so lani že sanirali.

Letos bodo sanacijo z betonom izvedli na eni lokaciji ob čistilni napravi v Markovcih. Saniran bo približno sto metrov dolg pas širine približno 5,5 metra, kar skupaj znese okoli 550 kvadratnih metrov površine. Lani septembra so sanirali okoli 650 kvadratnih metrov površin.

Septembra so zaradi neugodnih vremenskih razmer sanacijo odpovedali

Spomnimo. Ptujsko jezero so v Dravskih elektrarnah Maribor deloma, za okoli dva metra, izpraznili konec avgusta in v začetku septembra lani. Takrat je bila približno tretjina največjega slovenskega umetnega jezera na suhem.

Ponovno nižanje vodostaja in sanacijo asfaltnih oblog jezera so v družbi napovedali septembra letos. Takrat so morali zaradi neugodnih vremenskih razmer sanacijo odpovedati.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice