Možje v modrem pred tem koncem tedna, ko na Mariborskem Pohorju gostijo dirko za državno prvenstvo v gorskem kolesarjenju v spustu, opozarjajo na primer ogrožanja življenja pohodnikov, tekačev in kolesarjev nedaleč stran, na Ruškem Pohorju.

Kolesarski turizem cveti. Na Pohorju pa še ena realnost. Bodeča žica napeta med dvema drevesoma in to preko priljubljene gozdne pešpoti.

»Vsi se lahko zavedamo, kar bi to lahko pomenilo, če bi kdo se zaletel v njo, tam se namreč vozijo tako kolesarji, hodijo pohodniki, tekajo tekači, posledice bi lahko bile res usodne,« opozarja Miran Šadl, predstavnik za odnose z javnostmi Policijske uprave Maribor.

Izkazalo se je, da za nevarnim početjem stoji 50-letni domačin. Bodeče žice ni več, a domačin je dostop do poti, ki vodi skozi njegov gozd, zdaj omejil z več različnimi mrežami. Nastavljanje ograj in žic je samo eden od načinov nasilja nad gorskimi kolesarji in tudi pohodniki, pravijo v Bike parku Pohorje. 

»Ogromno je tudi verbalnega nasilja, zmerjanja ali še česar drugačnega. Mislim, da to lahko pripisujemo nizki ravni neke medsebojne kulture,« dodaja Iztok Kvas iz Bike parka Pohorje.

Obračunavanje z gorskimi kolesarji, ki jih je vse več, saj prodaja gorskih koles letos podira rekorde, ni redkost.

Policisti preverjajo, ali je osumljenec nemara vpleten tudi v druga podobna, na Pohorju že obravnavana, kazniva dejanja. Ne gre namreč za prvi primer nastavljene bodeče žice, ampak v zadnjem obdobju vsaj tretjega.

»V temu primeru je sicer bila tudi ta gradbena mreža, v prejšnjih primerih, ki smo jih obravnavali pa je bila samo bodeča žica. In bi lahko bilo še toliko huje,« še dodaja Šadl. 

Policisti opozarjajo na primer ogrožanja življenja pohodnikov, tekačev in kolesarjev nedaleč stran, na Ruškem Pohorju. V začetku julija so tam odkrili nov primer bodeče žice napeljane med drevesoma.

Gorski kolesarji v luči vse večje priljubljenosti športa in zadnjega incidenta pozivajo oblasti naj vendarle čim prej uredijo dovolj varne infrastrukture za urejeno gibanje v naravnem okolju.

»Zagotovo je to eno sprevrženo dejanje, ki verjetno ne ogroža samo kolesarjev, ampak tudi kakšnega pešca, pohodnika, nenazadnje tudi gozdne živali,« pa opozarja Kvas. 

Rušanu zdaj grozi do pet let zapora za kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice