Dolgih sedem let je minilo, kar je s pečine gradu Borl v Dolanah zgrmelo skalovje in zaprlo regionalno cesto. Minulo jesen se je sanacija nestabilne brežine vendarle pričela, a se bo zaradi arheoloških presenečenj zavlekla, najbrž pa tudi podražila.

Arheologi so pod nadzorom Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) na lokaciji nekdanje hotelske terase s pogledom na reko Dravo odkopali zasuto pritličje nekdanjega romanskega grajskega palacija. Ostanke prvotnega grajskega bivalnega objekta so datirali v 13. stoletje. Pod masivnimi, dva metra debelimi zidovi palacija pa so odkrili še starejše zidovje, zgrajeno v 11. ali morda že kakšnem stoletju poprej.

S tem projektanti niso računali; na mestu novih najdb so nameravali postaviti kovinsko razgledno ploščad. Na Ministrstvu za kulturo so letos marca razkrili, da bodo načrte morali spremeniti: »Namesto sprva predvidene razgledne ploščadi, ki bi bila ožja, na jekleni konstrukciji, s stekleno ograjo in kovinskimi stopnicami do dna izkopa, bo postavljena ploščad iz armiranobetonske plošče čez celoten tloris terase, na armiranobetonskih stebrih.« Vse kaže, da tudi do ne bo izvedljivo.

»Podrobnih rešitev trenutno še nimamo«

Nedavno so projektanti razmišljali celo o rušenju zidov, a so v Društvu za oživitev gradu Borl in na Občini Cirkulane takoj urgirali. Da svoji nalogi očitno niso kos, je projektante takrat okrcal vodilni slovenski kastelolog Igor Sapač: »Najdbe imajo za Slovenijo izjemen pomen in dokumentirajo najstarejše začetke gradnje gradov pri nas. Njihova izguba bi pomenila nenadomestljivo škodo.« Za ohranitev zidov romanskega palacija v kar največji možni meri so se v strokovnem mnenju slednjič opredelili tudi na ZVKDS.

Na kulturnem ministrstvu so pojasnili, da bo statične izračune treba izdelati ponovno: »Novi se bodo pripravili, ko se bosta projektant in ZVKDS dokončno uskladila, na kak način se bo terasa izvedla. Zaradi kompleksnosti projekta usklajevanja zahtevajo več časa in zato podrobnih rešitev trenutno še nimamo.« Zatrdili so, da si bodo prizadevali za ohranitev zidov – v meri, seveda, da zidovi ne bodo pomenili varnostnega tveganja za obiskovalce.

Prvo vabilo izvajalcem del k oddaji ponudb so na Direkciji Republike Slovenije za infrastrukturo objavili že predlani poleti, po najbolj optimističnem scenariju bi torej sanacija morala biti že zaključena. Pričetek del se je nato večkrat zamaknil, po sklenjeni pogodbi naj bi bila dela zaključena do konca tega leta. Zdaj so na kulturnem ministrstvu namignili, da bo to težko doseči: »Prizadevamo si za čimprejšnji zaključek projekta, ki bo zagotovo končan do izteka evropske perspektive.« Glavna prometna žila od Ptuja proti Zavrču oz. Hrvaški bo tako za promet izmenično enosmerno zaprta tudi prihodnje leto.

Sanacija borlske brežine, zidu in terase gradu je vredna 1.408.941 evrov z DDV. Za koliko se bo zaradi novih arheoloških najdb številka povišala, še ni znano. Izjemno zahtevna dela na višini izvaja podjetje Pondus iz Kamnice s podizvajalci. Sanacijo bo v celoti plačala država; večino Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo, preostanek pa Ministrstvo za kulturo. Grad Borl je namreč v državni lasti in v upravljanju kulturnega ministrstva, kiti pa se tudi s titulo kulturnega spomenika državnega pomena. Ta mu sicer ne koristi kaj prida; od leta 2010 je zaradi zanemarjenosti in posledično nevarnosti za javnost zaprt.

Že od leta 2015 je napovedana še obnova severovzhodnega trakta gradu, kjer naj bi uredili interpretacijsko-informacijski center biotske raznovrstnosti, prostor pa bi namenili tudi gostinski dejavnosti. Ocena gradbeno-obrtniških del znaša 1.464.000 evrov z DDV, za notranjo opremo bodo predvidoma odšteli 213.000 evrov z DDV. Kdaj se bodo dela pričela, še ni znano.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

So povedal ... (nepreverjen)

da so kosti pobitih skrite v gradu ...

Kaplja (nepreverjen)

Prvotno so bile kosti pobitih kvizlingov baje vzhodno od gradu ob cesti..

In reply to by So povedal ... (nepreverjen)

Starejše novice