Na že nekaj let za javnost zaprtem gradu Borl v občini Cirkulane, ki je v lasti države, so se že pred tremi leti lotili prvih vzdrževalnih del, med drugim popravila strehe, živi so tudi načrti glede dokončne obnove in ureditve prirodoslovne zbirke.

Svoje delo naj bi kmalu zaključili arheologi, obnova naj bi sklenila konec leta 2020. V sklopu arheoloških raziskav so odkrili ostanke kamnitega zidu, ki bo v skladu s konservatorskimi smernicami ustrezno zavarovan. Kot so za STA pojasnili na ministrstvu za kulturo, dela opravljajo v sodelovanju z ministrstvom za infrastrukturo, ki v sklopu celovite sanacije grajskega pobočja sanira tudi območje grajske terase, poroča STA. 

Na ministrstvu za kulturo so še pojasnili, da so v obnovo in investicijsko vzdrževanje gradu od leta 1995 do leta 2017 vložili skoraj 750.000 evrov, za redno vzdrževanje pa letno namenijo okoli 10.000 evrov.

1,8 milijona evropskega denarja namenjeno gradu 

Kot je znano, je ministrstvo v sklopu prednostnih naložbo varstva in obnove biotske raznovrstnosti in spodbujanja ekosistemskih storitev v aktualni finančni perspektivi uspelo zagotoviti evropski denar za obnovo petih objektov kulturne dediščine. Med njimi je tudi 1,8 milijona evrov za del gradu Borl, namenjenih interpretaciji pomena ohranjanja biotske raznovrstnosti naravne in kulturne dediščine.

S prvimi deli so začeli že leta 2016, v tem času so med drugim izvedli pripravljalna dela, ki so potrebna za izvedbo gradbeno obrtniških del, notranje opreme, avdio vizualne opreme in razstavne opreme ter za ureditev okolice, poroča STA. 

V prenovljenem gradu bo prirodoslovna razstava

Prav tako so pripravili projektno nalogo za izvedbo razstavne opreme, ki jo je potrdilo ministrstvo za okolje in prostor, ter partnerski sporazum z Zavodom za varstvo narave. Urejena je projektna in investicijska dokumentacija, izbran je bil projektant notranje in razstavne opreme ter izdelovalec programske naloge in idejnega načrta za naravovarstvene vsebine. Po potrditvi vloge vladne službe za razvoj in evropsko kohezijsko politiko bodo izvedli razpis za izvedbo del.

Kot so še povedali na ministrstvu, ki se je s tem projektom po nekaj neuspešnih poskusih prodaje gradu vendarle odločilo objekt obdržati v svoji lasti, bo v obnovljenem delu gradu prirodoslovna razstava. Razstavljene vsebine bodo razdeljene v tri sklope, dva bosta na prostem, tretji, največji, pa bo v prostorih v gradu ter na opazovalni točki na grajski ploščadi, poroča STA. 

Začetki gradu segajo v v 12. ali 13. stoletje

Za oživitev gradu si v lokalnem okolju že dobro desetletje prizadeva Društvo za oživitev gradu Borl, ki je omenjene zbirke pripravljeno prevzeti v upravljanje, hkrati pa želi aktivno sodelovati pri črpanju dodatnih evropskih sredstev za naslednjo fazo obnovo gradu.

Grad Borl stoji na strmem skalnem pomolu nad starodavnim prehodom čez reko Dravo. Njegovi začetki segajo v 12. ali 13. stoletje. Po vojni je bil grad podržavljen. Leta 1952 so ga obnovili in v njem pričeli gostinsko dejavnost, ki je leta 1972 z večjo preureditvijo prerasla v sodoben hotel. Oboje so po letu 1980 zaprli, nato pa so v gradu potekale občasne prireditve. Trenutno je iz varnostnih razlogov za javnost zaprt, poroča STA. 

Preberite še

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

krmača (nepreverjen)

Vrniti lastnikom vključno z odškodnino, ki si jo zaslužijo, če sedanji lastnik ne ve delati z lastnino !?

Starejše novice