Dela na zunanjem dvorišču, ki so potekala avgusta lanskega leta (foto: Sonja Golc).
Borlski grad je predolgo le sameval in propadal. Natančneje, vse do leta 2015, ko je ministrstvo za kulturo napovedalo obnovo.

Maja lanskega leta so stroji na gradu naposled zabrneli. Ministrstvo za kulturo v sodelovanju z ministrstvom za okolje in prostor v delu gradu Borl v Dolanah ureja tako imenovani Interpretacijski center Drave.

Zato so se odločili, da bodo uredili severovzhodni trakt gradu v pritličju in nadstropju ter severozahodni trakt gradu, tudi v pritličju in nadstropju. 

Skupaj prenavljajo 1293 kvadratnih metrov površin, vrednost projekta pa je 1.414.496 evrov. 

Projekt je 80 odstotkov financiran s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj, preostanek gre iz državnega proračuna. 

Dela pa se počasi, a vztrajno bližajo koncu. Napredka pri obnovi se posebno veselijo tudi v Društvu za oživitev gradu Borl. 

»Obnova gradu Borl pomeni nov zagon, možnost zagona gospodarskega, turističnega, kmetijskega razvoja območja ob predpostavki, da bodo dejavnosti gradu in upravljalec odprt za sodelovanje,« je za Ptujinfo povedala Sonja Golc, predsednica Društva za oživitev gradu Borl. 

Vstopna točka za raziskovanje Haloz

Društvo je mnenja, da grad Borl predstavlja odlično vstopno točko v raziskovanje Haloz, a poudarjajo, da gre zaenkrat le za prvo fazo obnove. 

»Za izkoriščenost celotnega potenciala gradu Borl v prihodnje bo treba obnoviti še drugi del,« dodajajo v društvu. 

V letošnjem letu tako pričakujejo še rezultate analiz arheoloških raziskav iz gradu, saj bodo ti rezultati še natančneje opredelili zgodovinsko umeščenost gradu. 

Grad pa ni pomemben le za idilične Haloze in bližnjo okolico. V drugi polovici 20. stoletja so letovišče na gradu poznali širom Evrope, a se je z zatonom letovišča pričel tudi zaton gradu, doda predsednica društva. 

Prizadevanje za nadaljnjo obnovo

V Društvu za oživitev gradu Borl pravijo, da si bodo prizadevali za nadaljnjo obnovo gradu. Tako so z občino Cirkulane že pristopili k snovanju programa dejavnosti, ki bi jih lahko v gradu izvajali. 

Po besedah predsednice Golčeve pa je županja Cirkulan Antonija Žumbar prvo verzijo tega programa že predstavila ministrstvu. 

Društvo pa si je zastavilo tudi zanimiv cilj, v delu gradu želijo vzpostaviti muzej lokalne zgodovine Svet ob meji skozi stoletja. 

Želijo si tudi obnove terase ob 'bergfirdu' z vzpostavitvijo cvetlično zeliščnega vrta, ki bi deloval tudi terapevtsko. 

Želijo si življenja poln grad

V društvu poudarjajo, da si želijo, da bi grad zaživel. To bi lahko dosegli z dogodki in prireditvami. Povejo, da so različni koncerti in prireditve v preteklosti na grad že privabljali veliko obiskovalcev. 

Viteška dvorana je prvič po izgradnji konec 17. stoletja dobila novo fasado in okna z zunanje severne strani v enaki obliki, kot je bila prvotna fasada (foto: Sonja Golc).

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

ptujčanka (nepreverjen)

grad gori, grof beži, vino teče, naj še teče KRI !!

Starejše novice