Urgentni center v ptujski bolnišnici bo po nedavni razveljavitvi razpisa za gradnjo mogoče začeti graditi šele prihodnje leto.

»Glede na potrebni čas za izvedbo vseh aktivnosti za pripravo in izvedbo novega javnega naročanja bo začetek izvedbe mogoč spomladi naslednje leto,« so pojasnili na ministrstvu za zdravje, poroča STA. 

Kdaj bo objavljen nov razpis, ni znano. »Projektno in drugo dokumentacijo za gradnjo urgentnega centra je treba pregledati. Potrebni bodo določeni popravki dokumentacije, ki bo podlaga za pripravo novega postopka javnega naročanja. Pregled bo opravila skupina projektantov, ki je že pripravila enkrat noveliran projekt,« je za STA povedala direktorica ptujske bolnišnice Anica Užmah.

Razpis za izbiro izvajalca gradnje so morali razveljaviti

Razpis za izbiro izvajalca gradnje, ki so ga objavili letos spomladi, so morali zaradi napak v razpisni dokumentaciji razveljaviti. Na razpis je prispela ena prijava, hkrati pa je bil vložen zahtevek za revizijo, ki je pokazala, da so bila v razpisni dokumentaciji razhajanja med popisom del in vrednostjo projekta. Težava je v tem, da se je projekt pred leti spremenil z vključitvijo dodatnih prostorov in je tako končna verzija projekta močno presegla zastavljeno vrednost 3,4 milijona evrov.

Projekt je zato treba ponovno temeljito preučiti in iz njega odstraniti vse, kar ni nujno potrebno. Kljub temu se bo najverjetneje podražil, saj so se cene v gradbeništvu medtem zvišale.

Država naj bi za gradnjo namenila 2,5 milijona evrov

Država naj bi za gradnjo urgence, ki je pred leti izpadla iz evropskega sofinanciranja mreže urgentnih centrov, namenila dobrega 2,5 milijona evrov. Ta denar zdaj ni ogrožen, pravijo v vodstvu bolnišnice.

»Delež sofinanciranja Urgentnega centra Ptuj s strani ministrstva za zdravje je znan iz potrditve projekta v maju 2018 in se prenese v leto 2019,« je povedala Užmahova.

Koliko bo po novih ocenah stal projekt, še ne zna napovedati. Po prejšnjem projektu naj bi ptujska bolnišnica zagotovila 230.000 evrov, 620.000 evrov pa so zbrale občine in podjetja v regiji.

»Postopek javnega naročanja za izvedbo Urgentnega centra Ptuj je bil razveljavljen zaradi vloženega zahtevka za revizijo, ki mu je bilo delno ugodeno. Razpisno dokumentacijo bo v določenih delih nedvomno potrebno popraviti, kot na primer glede zahtev vezanih na zahtevane kadre, reference, nejasnosti glede diesel generatorskih kompletov. Potrebna je preveritev celotnega projekta glede na to, da vrednost iz ponudbe, ki je sicer bila oddana, za več kot 100 odstotkov presega ocenjeno vrednost projekta,« so navedli na ministrstvu.

Bodo pa v vmesnem času izvedli potrebne arheološke raziskave na zemljišču, kjer naj bi stal urgentni center. Razpis za izvajalca arheoloških raziskav je bil namreč uspešen, zato lahko ta že začne delo.
 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice