Pred nami je eden prometno najbolj obremenjenih koncev tedna, saj se na Češkem, Slovaškem, v Belgiji ter v delu Avstrije, Nemčije in Švice začenjajo šolske počitnice. Dolge čakalne dobe na mejnih prehodih gre pričakovati predvsem jutri in v soboto.

V Prometno-informacijskem centru (PIC) so za ta petek in soboto napovedali zelo visoko gostoto prometa, pri tem pa običajnih jutranjih in popoldanskih prometnih konic niso upoštevali. PIC obvešča o predvideni čakalni dobi na meji ter voznikom svetuje obvoze in uporabo manj obremenjenih mejnih prehodov. Podatki so na voljo na spletni strani www.promet.si.

Na DARS so sicer opozorili, da so te informacije le orientacijske narave: »Ocena velja za čas zajema podatka in se lahko zelo hitro spremeni. Vzroki za spremembe pa niso vselej prometni.« Voznikom zato priporočajo, da na poti proti mejnemu prehodu stanje na njem večkrat preverijo in dinamiko spreminjanja stanja primerjajo z alternativnimi mejnimi prehodi.

Opomnili so še, da se lahko čakalne dobe na manjših mejnih prehodih spreminjajo hitreje kot na večjih: »Večji mejni prehodi imajo običajno več stez za prehod meje kot manjši mejni prehodi za obmejni promet, kjer se stanje zelo hitro spremeni/poslabša že zaradi relativno majhnega postopkovnega zapleta ali zgolj malo večjega dotoka vozil.«

Prva glavna turistična sezona z novo avtocesto

Letošnja poletna turistična sezona je prva, ko promet proti Hrvaški teče (tudi) po povsem dokončani podravski avtocesti, vse do mejnega prehoda Gruškovje. Na DARS so povedali, da kakšnih posebnosti glede na primerljivo obdobje lani doslej niso opazili. Razlika je le v tem, da so v prejšnjih letih zgostitve in zastoji prometa nastajali ob zožitvah (npr. v Dražencih in pred Podlehnikom) in nato pred mejnih prehodom Gruškovje, letos pa predvsem na koncu podravske avtoceste. Promet se zaradi izogibanja nakupu slovenskih vinjet močno povečuje tudi na »alternativnih« poteh, predvsem proti mejnima prehodoma Zgornji Leskovec in Rogatec.
 

Mednarodni mejni prehod Gruškovje je, takoj za Obrežjem, drugi najbolj obremenjen mejni prehod v državi. Po podatkih Policije so lani tam našteli 8.982.927 potnikov oz. 3.759.641 motornih vozil. Številka skozi leta še narašča. Za primerjavo: lani aprila so na gruškovskem mejnem prehodu našteli 604.703 potnike, aprila letos (novejših podatkov še niso objavili) jih je bilo že 686.685.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Ce bi bili v novi (nepreverjen)

Jugoslaviji ... ne bi cakali

Starejše novice