Slika je simbolična.
V eni izmed covid bolnišnic smo preverili, kako se razlikuje zdravljenje bolnika z gripo in bolnika s covid-19.

Na družbenem omrežju Twitter je uporabnik izpostavil enormno količino zdravil, ki jih covidni bolnik prejme na intenzivni negi.

Elomel, parenteralni smofkabiven z dodanim soluvitom, vitalipid, kalijev klorid, antibiotične terapije, nizkomolekularni heparini so besede, ki večini posameznikov ne pomenijo veliko, zdravniki na intenzivni negi pa se s temi zdravili srečujejo vsakodnevno.

»Sediran je s propofolom. Vstavljen ima tubus, urinski kateter, venski in arterijski dovod, cava kateter. Vse sterilizirano z etilen oksidom. Ima plenico,« je še zapisal.

Ob tem smo še preverili, kako se razlikuje zdravljenje bolnika z gripo in bolnika s covid-19. 

Potek bolezni pri gripi in covid-19 podoben

SARS-CoV-2, ki povzroča covid-19, je v primerjavi z virusom influence mnogo bolj nalezljiv, v večjem deležu povzroča težjo obliko bolezni, s hudo prizadetostjo pljuč in drugih organskih sistemov, pojasnjuje Manuela Kuhar Makoter, strokovna direktorica Splošne bolnišnice Murska Sobota.

Bolniki s covid-19 pogosteje potrebujejo zdravljenje v bolnišnici ali v enotah intenzivne terapije.

Potek bolezni pri gripi in covid-19 je sicer podoben, pravi Kuhar Makoter: »Oba se prenašata kapljično, skupni so jima povišana telesna temperatura, utrujenost, bolečine v mišicah in kašelj.« 

Pri obeh skupinah so posebej ogroženi starejši od 65 let, kronični bolniki in osebe s pridruženimi imunskimi pomanjkljivostmi. 

Uspešnost cepljenja pri covid-19 mnogo večja kot pri gripi

Strokovna direktorica dodaja, da večina hospitaliziranih bolnikov s covid-19 potrebuje nadomestno zdravljenje s kisikom. Vzročnega zdravljenja ni. 

»Z zdravili skušamo predvsem ublažiti poškodbe tkiv zaradi prekomerne aktivacije imunskega sistema. Obe bolezni lahko preprečujemo s cepljenjem. Uspešnost cepljenja je pri covid-19 mnogo večja kot pri gripi,« še izpostavlja.

V času epidemije covid-19 so, kot pravijo v murskosoboški bolnišnici, zaznali le posamezne primere gripe, lani nobenega: »Na manjšo pojavnost gripe vpliva tudi izvajanje ukrepov za zajezitev covid-19. Predvsem pri otrocih smo dokazali večjo pojavnost okužb z respiratornim sincicijskim virusom in metapnevmovirusom.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice