16. članska in 21. mladinska gasilska olimpijada je bila od 9. do 16. julija v Beljaku v Avstriji. Sodelovalo je 232 tekmovalnih enot iz 27 držav sveta. Slovenijo je zastopalo 16 enot, ki so osvojile tri zlate, eno srebrno in eno bronasto medaljo.

Olimpijade se je udeležilo 232 tekmovalnih enot iz 27 držav sveta, tudi Japonske, 2545 je bilo tekmovalcev ter 500 sodnikov, trenerjev in ostalih spemljevalcev, okrog 2000 pa je bilo vseh prostovoljcev, ki so skrbeli za nemoten potek olimpijade. Barve Slovenije je zastopalo 16 tekmovalnih enot, kar polovica iz podravske regije.

Hajdoše še vedno najboljša slovenska gasilska vas

Neverjetno vzdušje je bilo v nedeljo pri Gasilskem domu v Hajdošah, kjer so številni navijači in podporniki v špalirju, s curkometi, glasnim vzklikanjem in ploskanjem ter s slovenskimi zastavami pričakali ekipe, ki so najboljšo gasilko vas na svetu zastopale na olimpijadi v Beljaku. Članice B so ubranile naslov najboljših na svetu izpred štirih let, ko so v francoskem mestu Mulhouse vse tri hajdoške ekipe pometle z vso konkurenco in osvojile tri zlate medalje. Člani B so tokrat osvojili srebro, članice A pa so med 22 ekipami zasedle 10. mesto.

"Celotna prireditev je bila fantastično organizirana, povsod je bilo čutiti odlično vzdušje. Mesto je živelo z gasilci. Na primer v Mc'Donaldsu so otroci dobili igračko gasilca, v pekarni je bila med kruhom dana gasilska čelada… Olimpijada je bila ena uspešnejših za slovensko reprezentanco. Hajdoške ekipe so dosegle odlične rezultate. Člani B so za 46 stotink zaostaliu za ekipo Šmartno na Pohorju. So pa izboljšali olimpijski rekord,« je povedal Ivan Brodnjak, član enote B in mentor članicam B.

ČLANICE B PGD Hajdoše: Marija Šimek, Zalka Mikuž, Hilda Bedrač, Metka Vidovič, Valerija Fišinger, Lidija Terbulec, Simona Zajc, Klavdija Ekart, Valerija Zajšek, Aleksandra Janc.

ČLANI B PGD Hajdoše: Marjan Horvat, Franc Zajc, Janez Žumer, Ivan Glažar, Matej Horvat, Branko Tominc,  Ivan Brodnjak, Miran Pleteršek, Leopold Valh, Janko Jerenko.

ČLANICE A PGD Hajdoše: Tjaša Glažar, Rebeka Korošec, Klavdija Paveo, Nina Bedrač, Maja Skaza, Monika Vidovič, Maja Trlep, Katja Bedrač, Kaja Abraham, Teja Šmintić.

Aktualne olimpijske prvakinje članice B so kar za 13 sekund premagale vso svetovno elito in postavile nov olimpijski rekord.

»Vzdušje v ekipi in med vsemi tremi ekipami je zelo dobro, med seboj si pomagamo, kar menim da je ključ našega uspeha. Odlično sodelujemo tudi z našim društvom in lokalno skupnostjo. Tudi vzdušje na olimpijadi je bilo odlično, za kar so poskrbeli tudi naši številni navijači. Z glasnim vzpodbujanjem so nam dali še dodaten elan. Popolnoma smo se osredotočile na vajo in šele ob pogledu na slovensko zastavo in navdušene navijače, smo se zavedlakaj smo dosegle in kaj okolici pomenijo naši uspehi. S tem je naš trud poplačan,« je pojasnila Lidija Terbulec, članica enote B.

»Jedro članic B smo začele z uspehi na olimpijadah pred 20 leti, ko smo prvič zmagale, od takrat so nanizale 5 zmag. To je največji uspeh posamezne ekipe v setovnem merilu. Prav tako ima naše društvo največ uvrstitev na olimpijado. Zato se radi pošalimo, da smo najboljša gasilska vas na svetu,« dodaja Lidija Terbulec.

Članice A med 22 ekipami na desetem mestu

Tekmovale so v vaji CTIF in štafetnem teku z ovirami, kjer teče 8 deklet po 50 metrov, potrebno pa je premagati dve gredi in rov. Letos so na vaji postavile nov ženski svetovni rekord in naredile vajo 32.03 sek. Na olimpijadi so imele dva uradna treninga, na katerih so se srečali z enakim orodjem kot na samem tekmovanju prav tako s sodniki, ki so jim sodili na tekmovanju. Na treningu so imele čas 32.91.

»Članice A smo šle v Beljak branit zlato medaljo izpred 4 let, pripravljene smo bile vrhunsko, psihočno in fizično. Na treningih smo razturale, žal športna sreča na sobotni tekmi ni bila na naši strani. Bile smo zelo razočarane, žalostne, solze so tekle v potokih, saj smo vedele, da lahko naredimo rezultat, ki ga nobena druga ženska ekipa takrat ni bila sposobna. Prav tako, ko se zamisliš koliko truda, volje, energije, treningov, živcev je bilo v teh 4 letih porabljenih… V teh 4 letih smo se odrekle marsikateri zabavi, družinskim srečanj itd. Zdaj, ko je to že za nami, smo spoznale, da je pomembnejše, da je naša ekipa ostala trdno povezana, držale smo skupaj kot eno, da nas je naš poraz samo še bolj spoprijateljil in povezal. Da imaš ob sebi prave prijateljice in ekipo s katero je mogoče vse, je vredno več kot kakšna medalja,« je strnila vtise z olimpijade,« je vtise strnila Nina Bedrač, članica A.

Zmaga je že, če uspeš uskladiti vse obveznosti

Priprave na olimpijado so se pri hajdoških ekipah začele pred štirimi leti, z začetkom novega cikla za uvrstitev na olimpijado. »Članice A smo sodelovale na zimski ligi (spajanje sesalnega voda) in na letni ligi ter se udeleževale občinskih, območnih, regijskih in državnih tekmovanj. Večkrat smo bile povabljene v tujino (Češka, Avstrija, Hrvaška, Južna Tirolaska) in tudi tam zmagovale,« pojasnjuje Nina Bedrač.

Treninge so imeli 3 - 4 krat na teden (kondicijski del in tehnicni del z orodjem) in ob sobotah tekmovanja. Pri kondicijskih treningih jim je pomagal Franc Zupanič. Potrebno je bilo veliko potrpežljivosti, usklajevanja z družinami in službo, ter vloženega veliko truda.

Gasilci iz Hajdoš tokrat že sedmič na olimpijadi 

»Vse ekipe so z odličnimi uspehi na tekmovanjih ponos našemu društvu. Vse tri ekipe na državnem tekmovanju zasedle 1. mesto. Sledilo je izbirno tekmovanje, kjer so dosegle norme in se uvrstile na olimpijado, kjer je konkurenca zelo močna. Naši člani trenirajo na atletski stezi (vaje z motorno brizgalno in štafeta), v dvorani našega gasilskega doma in na ptujskem stadionu. V društvu smo za udeležbo na olimpijadi zbrali denarna sredstva, veliko zahvalo za pomoč in podporo pa izrekamo Občini Hajdina, saj brez njih ne bi šlo,« je dejal predsednik PGD Hajdoše Davorin Vidovič.

Na čelu slovenskega ešalona je bil poveljnik GZS Franci Petek, ki je bil tudi vodja slovenske reprezentance. V Beljaku v času olimpijade je zasedala skupščina CTIF, ki se je je udeležil tudi predsednik GZS Jošt Jakša in na kateri so potrdili kandidaturo Slovenije za organizacijo gasilske olimpijade leta 2021.

Mateja Tomašič

* Fotografije: Tatjana Mohorko 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice