Foto: Domen Grögl
Evropska komisija je vzpostavila enotni spletni register eAmbrosia, kjer so zbrana vsa poimenovanja proizvodov, zaščitenih z geografskimi označbami.

Evropska komisija je vzpostavila enotni spletni register eAmbrosia, kjer so zbrani vsi proizvodi zaščiteni v evropska shemi kakovosti, ki zajema pridelke ali živila, ki izvirajo iz določene regije, kraja ali države.

Ločimo naslednje označbe: zaščitena označba porekla (ZOP), zaščitena geografska označba (ZGO) in zajamčena tradicionalna posebnost (ZTP). Gre za hrano, vino in žgane pijače, ki so bili pred vzpostavitvijo enotnega registra vodeni v treh različnih registrih: e-Spirit-Drink (žgane pijače), DOOR (kmetijski porizvodi in živila) ter e-Bacchus (vina).

V registru najdemo 49 slovenskih proizvodov, ki nosijo prestižno zaščiteno označbo, od tega je podravskih oziroma štajerskih proizvodov šest.

To so:

- vino in peneče vino Štajerska Slovenija (zaščitena označka porekla);

- vino ali mlado vino Podravje (zaščitena geografska označba);

- štajerski hmelj (zaščitena geografska označba); 

- štajersko prekmursko bučno olje (zaščitena geografska označba);

- ptujski lük (zaščitena geografska označba);

- prleška tünka (zaščitena geografska označba).
 

Na seznamu še vedno ni pohorske omlete in haloške gibanice 

Že maja 2018 se je s strani Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor, društva Okusi Pohorje in Zavoda za turizem Maribor - Pohorje pojavila pobuda, da bi pohorsko omleto zaščititi z oznako »zajamčena tradicionalna posebnost«, s čimer bi jo postavili ob bok prekmurski gibanici in idrijskim žlikrofom. Omleta, ki je kulinarična ikona Pohorja že 68 let, bi tako postala ambasador celotne regije. 

A korak, ki bi za regijo pomenil ogromno, še ni izveden. 

Tudi kvašena haloška gibanica skromno ostaja brez slehernih nazivov in označb, a v tem primeru se zatika na samem začetku - pri iskanju enotnega recepta.  

Geografske označbe pravno varujejo več kot 3300 imen proizvodov in predstavljajo edinstvene lastnosti teh proizvodov in tradicionalno znanje njihovih proizvajalcev. V registru eAmbrosia se tako lahko najde zaščitene evropske proizvode, kakor tudi slovenska vina, žgane pijače in kmetijske pridelke in živila, kot so slovenski med, kranjska klobasa, cviček, brinjevec in vsi ostali slovenski proizvodi, zaščiteni pri Evropski komisiji.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice