Gre za največjega od petdesetih projektov, za katere bodo lokalnim akcijskim skupinam razdelili dobra dva milijona evrov.

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so prejšnji teden podpisali pogodbo za izvedbo projekta Vinarske zadruge Haloze v okviru mehanizma CLLD, za katerega bo Lokalna akcijska skupina Haloze za razvojno prestrukturiranje vinogradništva v regiji prejela skoraj 200.000 evrov, poroča STA. K projektu se je priključilo 20 haloških vinogradnikov.

Kot je ob podpisu pogodbe poudaril gospodarski minister Zdravko Počivalšek, s projekti mehanizma CLLD uresničujejo strategijo lokalnega razvoja, saj bo Vinarska zadruga Haloze pridobljeni denar namenila razvojnemu prestrukturiranju. 

Haloška zadruga je nastala leta 2016, ko se je projektu pridružilo 29 vinogradnikov, ki so skupaj obdelovali okoli 200 hektarjev oziroma četrtino vseh tamkajšnjih vinogradov. Po zadnjih podatkih je v zadrugo včlanjenih že 34 članov, ki obdelujejo preko 230 hektarjev vinogradov, projektu sta se priključili tudi občini Majšperk in Videm.

Kot so za STA pojasnili na zadrugi, je njihova ustanovitev eden ključih razvojnih ukrepov omenjenega slabo razvitega območja, saj želijo vinogradnikom omogočiti zmanjšanje stroškov v vseh fazah pridelave, proizvodnje in prodaje ter povečanje prihodkov. Za vse to bodo potrebna velika vlaganja v obnovo vinogradov, pa tudi v vse faze proizvodnje in prodaje ter nastopanja na trgu.

Glavni cilj skupaj 300.000 evrov vrednega projekta, ki ga bo 20 vinogradnikov iz Haloz podprlo s 64.000 evri, kar je za tamkajšnje razmere po mnenju vodij zadruge zelo veliko, je vzpostavitev enotne vinske blagovne znamke, ki bo povezala vinogradnike in vinarje ter bo hkrati sinonim za kakovostno in vrhunsko vino.

Med drugim bodo v okviru projekta opravili študijo, delavnice in strokovna predavanja, ki bodo dala teoretično osnovo za kakovosten proizvod, za kakovostno polnjenje pa bodo nabavili mobilno polnilno linijo.

Vinarska zadruga naj bi postala krovna organizacija za povezovanje vinogradnikov ter promocijo in pospeševanje prodaje vina iz haloškega vinorodnega podokoliša. Nekoč vinorodno zelo bogato območje je v prejšnjem stoletju vinogradniške površine iz skoraj 2800 hektarjev prepolovilo, po podatkih iz zadnjih let pa vinogradniki v Halozah obdelujejo le še 795 hektarjev vinogradov.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice