Magna Steyr je danes s predstavniki Konfederacije slovenskih sindikatov podpisala podjetniško kolektivno pogodbo.

Kot poroča STA je vodja sindikata Gvido Novak dejal, da so bila pogajanja z avstrijskimi lastniki družbe zelo naporna, s sklenjenim sporazumom pa so zadovoljni.

Ugodna kolektivna pogodba

Po besedah Novaka je podpisana kolektivna pogodba za zaposlene zelo ugodna in bi lahko postala tudi standard za plače in ostale pravice. 

Zaenkrat sklenjena kolektivna pogodba okoli 200 zaposlenim med drugim prinaša višje plače in več dopusta ter jim tudi na splošno od 1. januarja daje veliko več kot v marsikaterem drugem slovenskem podjetju.

»Zaposleni so zelo zadovoljni z doseženim v pogajanjih,« je za STA še dodal Novak, ob tem pa povedal, da je za sindikat zaključena tudi zgodba v zvezi s septembrsko odpustitvijo šestih delavcev, zaradi česar so napovedovali sodni spor. 

Kot je povedal, so vsem ponudili poravnavo v višini treh plač, pri čemer so jo trije sprejeli, dva sta se vseeno odločila za tožbo, eden pa je od spora odstopil že prej.
 

Spomnimo, da so jeseni v hoški lakirnici odpustili šest zaposlenih, delovno razmerje pa so jim odpovedali zaradi tehnoloških, procesnih in organizacijskih razlogov. Takrat so sicer zatrdili, da so hkrati zaposlili šest novih ljudi, vendar pa v režiji in ne v proizvodnji.

Načrti

Magna mora sicer po pogodbi z državo za prvo fazo naložbe v lakirnico, ki je stala 150 milijonov evrov, zaposliti 404 ljudi do novembra 2022. Če želi počrpati nekaj več kot 18 milijonov evrov državne spodbude za investicijo pa bo morala v desetih letih, do leta 2027 zaposliti tisoč ljudi.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice