Univerzitetni klinični center Maribor se sooča z obtožbami bolnika, da hrano na covidnem oddelku strežejo na tleh.

Slovenske novice so včeraj objavile pismo iz bolniške sobe covid oddelka v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor.

V pismu se bolniku pritožuje, da jim hrano na pladnjih postrežejo kar na tleh in ne na nočni omarici ali mizi.

»V sobi leži do pet pacientov, ki so pozitivni na koronavirus. Vsak dan dobijo tri obroke, nekatere medicinske sestre pa hrano odložijo kar na tla, še preden pride hrana do pacienta. V času, ko je hrana na tleh, se sestre prosto sprehajajo po sobi in tako na nepokrito hrano prenašajo prah.

Včasih je hrana pokrita s pokrovom, drugič ne. Nekatere bolnice so zaradi tega tudi zavrnile hrano, saj so videle, kako ravnajo z njo. Pladenj potisnejo celo pod posteljo,« je navedeno v pismu, ki so ga objavile Slovenske novice.

O neprimerni postrežbi so obvestili celo zaposlene, ki pa naj bi jih odgovorili: »Ne smemo imeti stika z vami, saj ste pozitivni.«

Bralec je na Slovenske novice naslovil tudi fotografije tovrstne postrežbe.

Mariborski klinični center pojasnjuje ...

Za pojasnila okoli nenavadne postrežbe smo se v uredništvu Mariborinfo obrnili na Univerzitetni klinični center Maribor.

»Na covid infekciji poteka deljenje hrane od 'čistega' zaposlenega, ki hrano vzame iz vozička za hrano, pladnje preloži na servirne vozičke in jih nato porine v sobo, kjer jih prevzamejo 'nečisti' zaposleni,« deljenje hrane pojasnjujejo na mariborskem kliničnem centru. 

»Zaposleni v sobah nato hrano razdelijo bolnikom na njihove nočne omarice ali servirne mizice. V primeru, da vozička nimamo na voljo, gre hrana iz rok 'čistega' v roke 'nečistega', ki hrano odloži bolniku na mizico,« nadaljujejo.   

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor zanikajo, da bi njihovi zaposleni hrano odložili kar na tla: »Ko pa gredo pladnji v obratno smer, se pravi iz 'nečistega' dela, ko se bolniki že najedo, pa se zgodi, da se pladenj odloži v predprostor na tla, saj namreč je 'čisti' zaposleni po navadi samo eden, ki pa ne utegne biti vsepovsod naenkrat.« 

Starejše novice