Bogati pohorski gozdovi, svež zrak in lepi razgledi privlačijo veliko izletnikov, ki si zaželijo preživeti lep in miren dan v objemu narave. Pohorje ponuja ogromno pohodniških poti, ki so vredne, da jih raziščemo.

Pripravili smo seznam nekaterih pešpoti iz bogate ponudbe pohorskih doživetij. 

Pot pohorskih holcarjev

Odpravite se po sledeh nekdanjih prebivalcev Pohorja, po domače holcarjev. Sprehodite se vse od pohorskega pragozda do Ruš. Pot vodi po soteski Lobnice, kjer se na 19. hektarjih razprostira neoskrunjen pohorski pragozd.

Po spustu ob potoku Lobnica pot vodi do mogočnega slapa Veliki Šumik. Od tam vodi zahtevna pot do Malega Šumika. 

Na poti do Ruš je tudi Reberska bajta, ki je bila nekdanje bivališče holcarjev, in kmetija Grizold z razgledno točko, ki popotnikom nudi tudi »holcarsko južno« - holcarski štruklji, pohorski pisker, domači kruh in jabolčnik. Po poti si lahko ogledate še kapelico svetega Antona.

Pot na Lovrenška jezera

Do ene najbolj znanih naravnih znamenitosti na Pohorju se je vredno sprehoditi. Do jezer je možno priti iz Rogle, Koče na Peku, Ribniške koče in Lovrenca na Pohorju. Jezera obdaja rušje, med njimi pa vodi lesena pot. 

Našteli boste med 11 in 22 manjših jezer. Število je odvisno od trenutne količine padavin. Ob mahovih šotnih barjih je rastišče mnogih redkih rastlin, kot so rožmarinka, okroglolistna rosika in makovnica. Ob robu jezer pa s čudovitim razgledom vabi lesen stolp.

Ruška planinska pot

Ruška planinska pot je za izkušene pohodnike, saj za zahtevno planinsko pot, ki traja dva dni. A hkrati ob poti nudi številne naravne, zgodovinske in kulturne znamenitosti. 

Pot se začne v Rušah in poteka po dolini Lobnice mimo slapa Šumik, na Klopni vrh in Osankarico  ter mimo Črnega jezera do Treh kraljev, od koder se nadaljuje preko Žigartovega vrha do Ruške koče, Hotela Zarja, Mariborske koče in Pečk, kjer se spusti v dolino.

Od pohorske džungle, preko slapa do črnega bisera

Iz pohorskega pragozda ob potoku Lobnica se lahko sprehodimo do slapa Veliki in Mali Šumik, od tam pa nadaljujemo pot do Črnega jezera. Do jezera vas prav tako pripeljeta poti iz Koče na Pesku in Koče na Klopnem vrhu.

Voda v njem je kristalno čista, vendar se na dnu jezera kopičijo organski odpadki rastlin in živali ter ustvarjajo debelo plast temnega mulja, ki daje jezeru značilno barvo. 

Skrivnostno, črno jezero je umetnega nastanka. Okrog leta 6000 pred našim štetjem so takratni prebivalci Pohorja poglobili močvirnato površje in ga spremenili v jezero. Velikost jezera pa sredi 19. stoletja še povečali. Služilo je namreč kot zbiralnik vode za lesno plavnico, ki je zagotavljala splavljanje hlodovine v dolino po tako imenovanih vodnih drčah.

Pot skozi Oplotniški vintgar

Na območju Oplotnice je bila v preteklosti zelo pomembna lesarska dejavnost. Potok in z njim vintgar je bil edina oskrbovalna pot z lesom iz pohorskih gozdov. Na potoku Oplotniščica pa je bilo v preteklosti tudi 30 žag in mlinov. 

Dva kilometra dolga učna pot Oplotniški vintgar je oddaljena dobra dva kilometra iz centra Oplotnice in poteka po hribovitem terenu. Obiskovalci se lahko varno sprehodijo po soteski in občudujejo naravne lepote, kot so slapovi, brzice, tolmuni, ogromne obrušene skale in številne redke rastlinske vrste.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice