Kako bodo letos potekale trgatve pri tistih, ki imajo vinograde na Hrvaškem?

V naslednjih dneh se bodo začele trgatve, in lastniki vinogradov na Hrvaškem se sprašujejo, ali kako bo s prehajanjem meje za njihove brače.

Negativen test ni potreben

Številni vinogradniki obmejnih občin na Ormoškem in v Halozah imajo vinograde tudi pri naših južnih sosedih. Sami trgatve ne bodo mogli opraviti, ker pa za prehajanje meje s Hrvaško zaradi koronavirusa veljajo posebna pravila, smo preverili, kako bodo potekale trgatve na dvolastniških območjih v Sloveniji in na Hrvaškem. 
 

Vinogradniški delavci za prestop hrvaško-slovenske meje ne potrebujejo negativnega izvida testa na novi koronavirus in so odslej obravnavani enako kot dnevni delovni migranti, je zapisano v strokovnem mnenju policije. 

Obravnavani enako kot delovni migranti

To v praksi pomeni, da se slovenski delavci in delavci slovenskih podjetij, ki izvajajo dnevna dela v sosednji državi in se po opravljanem delu istega dne vrnejo v Slovenijo, obravnavajo enako kot dnevni delovni migranti in zaradi tega predložitev negativnega izvida testa na prisotnost koronavirusa ni potrebna. 

Dvolastnik ali zakupnik pa mora predhodno pristojnim organom posredovati podatek, kdo bo opravljal dejavnost in dokazilo, da je lastnik vinograda. Tudi v primeru, da gre samo za sosedsko pomoč, sorodstveno pomoč ali nujno delo, mora oseba - lastnik predložiti ustrezno dokazilo in seznam oseb ter časovnico, kdaj bodo aktivnost izvedli. 

Karantena skrajšana na 10 dni, veljavnost negativnega testa podaljšana na 48 ur

Sicer pa spomnimo, da je vlada na četrtkovi seji sprejela, da se časovno obdobje odreditve karantene ob vstopu v Slovenijo iz države na rumenem ali rdečem seznamu skrajšuje s 14 na 10 dni. Podaljšuje se veljavnost negativnega testa, in sicer s 36 na 48 ur. Dodan pa je pogoj, da test ni bil opravljen v Sloveniji.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice