Ptuj se s strategijo aktivnega staranja spreminja v mesto za vse generacije. Tokrat bogatejši za informacijsko točko Sobivamo.

Informacijsko točko Sobivamo so jo odprli v Centru za družine Špajza modrosti na Ulici heroja Lacka 3, nova info točka pa bo obiskovalcem ponujala možnost, da na enem mestu pridobijo informacije o možnostih sobivanja, zagotavljanja prijaznejšega bivalnega okolja ali vzpostavljanja sobivalnih skupnosti.

Kot so izpostavili na otvoritvi, potrebujejo starejši nove rešitve za kakovostno bivanje, predvsem za čas bivanja med svojim domom in domom za starejše. Sobivanje je v tujini že zelo razširjeno in nudi več starejšim osebam ustrezno kakovost življenja, saj niža življenjske stroške, širi socialno mrežo, odpravlja osamljenost in lajša vsakdanja opravila. 

Vodja centra Janja Kafel pravi, da je odločitev o odprtju pravilna, saj jih vsak dan obišče veliko starejših, ki iščejo družbo, se soočajo z izzivi prevelikih stanovanj oziroma takih, ki so potrebni obnove. »Lahko jim bomo pomagali še s konkretnimi nasveti pri izboljšanju njihovega bivanja in jih usmerili v iskanje konkretnih rešitev.«

Župan Mestne občine Ptuj Miran Senčar je ob tej priložnosti povedal, da je javna razprava o sobivanju začela odpirati povsem nove dimenzije razmisleka in priprave na starost.

»Želimo, da bi Ptuj zaživel kot turistični biser Srednje Evrope. Da smo lahko resnično privlačni za goste, pa moramo poskrbeti za tiste, ki tukaj živimo. Postati moramo mesto za vse generacije,« je dodal. 

Ob otvoritvi info točke je zbrane nagovorila tudi ministrica za okolje in prostor Irena Majcen, ki je pozdravila povezovanje med različnimi institucijami, predvsem pa konkretne projekte in iniciative, ki nastajajo v lokalnih okoljih.

»Ideje se korak za korakom razvijajo in realizirajo. Veseli me, da smo s tem projektom tematiko kakovostnega bivanja starejših postavili v ospredje načrtov za prihodnost,« je pojasnil ministrica.

Info točke kar v 11 mestnih občinah

Sicer pa bodo Info točke postavljene v 11 mestnih občinah, najmanj štirikrat letno pa bodo na njih prisotni tudi predstavniki projekta Sobivamo (ministrstvo za okolje in prostor ter partnerji). Ti bodo prisluhnili starejšim, jim osebno predstavili obstoječe možnosti in rešitve za njihove izzive ali prenesli njihove predloge v prihodnje sistemske rešitve.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice