Slika je simbolna
Po ugotovitvah inšpektorata je učitelj na Osnovi šoli Prevalje kršil zakon o osnovni šoli.

Prejšnji teden je javnost preplavilo grozovito sporočilo enega izmed osmošolcev Onovne šole Franja Goloba Prevalje, v katerem je opisal dogajanjem v njegovem razredu, kjer se mu sošolci posmehujejo, ga zbadajo in žalijo zaradi vonja. Zaradi slednjega ga je celo učitelj pustil pred razredom.

Gre za kršitev

Zaradi incidenta, ker je učitelj učenca zaradi močnega vonja po mehčalcu poslal iz razreda, je v teh dneh na šoli potekal nadzor Inšpektorata za šolstvo in šport. Po ugotovitvah inšpektorata gre za kršitev zakona o osnovni šoli. Učitelj je z nepedagoškim pristopom učencu omejil pravico do pouka, je ugotovila inšpektorica, ki je predlagala uvedbo disciplinskega postopka zoper učitelja.

Na šolskem ministrstvu so pojasnili, da je inšpektorat za šolstvo in šport v inšpekcijskem nadzoru preverjal kršitve določb šolske zakonodaje, ki se nanašajo na cilje vzgoje in izobraževanja, zagotavljanje vzpodbudnega učnega okolja in pravice do obiskovanja pouka v povezavi z nalogami in pristojnostmi ravnateljice.
 

Šolska inšpektorica je ugotovila, da je omenjeni učitelj kršil 50. člen zakona o osnovni šoli, saj je z nepedagoškim pristopom učencu omejil pravico do pouka. » Razreševanje morebitnih težav, ki bi pomenile motnje pri izvedbi pouka, bi moral reševati strokovno odgovorno, pedagoško in v individualni situaciji, « je za STA opozorila inšpektorica.

Opozorilo tudi ravnateljici

Opozorila je tudi ravnateljico šole in sicer na »dolžno in pričakovano poznavanje njenih nalog«. Zakonodaja namreč ravnateljici kot pedagoški vodji in poslovodnemu organu med drugim nalaga naloge vodenja in spremljanja dela strokovnih delavcev, odgovornost za uresničevanje pravic in dolžnosti učencev ter odločanje o disciplinski odgovornosti delavcev.

Inšpektorica je ravnateljici podala več predlogov, med drugim predlog za uvedbo disciplinskega postopka zoper učitelja, ob tem pa je ravnateljici naložila tudi, da mora seznaniti inšpektorat z ukrepi spremljanja dela učitelja, načrtovanjem morebitnih drugih aktivnosti in delom šolske svetovalne službe, poroča STA.

Učitelj naj bi že prejel opozorilo in ukrepe

V izjavi za javnost, ki jo je ravnateljica Osnovne šole Franja Goloba Prevalje Mira Hancman ta teden objavila na spletni strani šole, je ta zapisala, da sprejema odgovornost, ki ji jo kot pedagoški vodji in poslovodnemu organu predpisuje zakonodaja. Učitelj je po njenih navedbah »za svoje dejanje prejel opozorilo in ukrepe«.

Vodstvo bo upoštevalo inšpekcijo

Ravnateljica je zagotovila, da bo ravnala skladno s predlogom inšpekcije, da na šoli dodatno raziščejo vzdušje, komunikacijo in odnos učencev in učiteljev ter ustreznost sodelovanja šole s starši v smislu ustrezne obveščenosti o morebitnih težavah otrok.
 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice