FOTO: Ptuj 2025
Ptuj se bo potegoval za naziv Evropska prestolnica kulture 2025, medtem pa projektne zamisli šele išče.

V Mestni občini Ptuj so pozvali k oddaji projektnih idej. Izpolniti je treba poseben formular, objavljen na novi spletni strani ptuj2025.si. Sodelujejo lahko tako posamezniki kot društva, različne organizacije in podjetja. Prijava je mogoča le do 31. avgusta.

Zamisli morajo slediti splošnim ciljem aktivnosti Evropske prestolnice kulture (EPK) 2025. To so: ohranjanje in spodbujanje raznolikosti kultur v Evropi ter poudarjanje njihovih skupnih značilnosti; povečanje občutka državljanov, da pripadajo skupnemu evropskemu prostoru; spodbujanje prispevka kulture k dolgoročnemu razvoju mest.

Prijavljene zamisli bodo ocenjevali po naslednjih kriterijih: prispevek k dolgoročni strategiji, evropska razsežnost, kulturna in umetniška vsebina, zmožnost izvedbe, doseg in upravljanje.

Mesto Ptuj naj bi se pod okriljem EPK 2025 trudilo za krepitev obsega, raznolikosti in razsežnosti kulturne ponudbe; razširitev dostopa do kulture in sodelovanja v njej; okrepitev zmogljivosti svojega kulturnega področja; povečanje mednarodne prepoznavnosti prek kulture.

»Posebno pozornost pri snovanju kandidature usmerjamo v opolnomočenje in dvig kompetenc ljudi in organizacij, v prepoznavanje in povezovanje potencialov, v razvoj skupnega mestnega, regijskega in evropskega konteksta,« so dejali v Mestni občini Ptuj.

Dodali so: »Ustvarjalci in producenti, prebivalke in prebivalci tega mesta in regije se povezujejo v skupnih snovanjih in tako oblikujejo skupnostne pristope, pripravljeni na nove inovativne in ustvarjalne izzive.«

Ptuj mora kandidaturo za EPK 2025 vložiti do konca tega leta. Prihodnje leto bo poseben svet strokovnjakov izdal poročilo o izboru, ki bo vsebovalo splošno oceno vseh prijav in utemeljeno priporočilo za imenovanje enega mesta za naziv. Uradno imenovanje mesta za EPK 2025 bo šele leta 2021.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice