Ptujski mestni svet je na zadnji seji potrdil projektno dokumentacijo za revitalizacijo Stare steklarske delavnice in Vrazovega trga. Na Mestni občini Ptuj projekte rešitve iščejo z javnim natečajem.

Do 19. decembra je mogoče sodelovati na odprtem, enostopenjskem projektnem natečaju za izbiro strokovno najprimernejše rešitve za revitalizacijo Stare steklarske, Vrazovega trga in pripadajočih ulic.

Prva nagrada bo znašala 6.000 evrov, druga 4.800 in tretja 3.600 evrov, podelili pa bodo še tri priznanja po 1.800 evrov.

Investicija naj bi stala okoli 3,6 milijona evrov

»Predmet investicije sta dve različni, a tesno povezani gradnji - ureditev javnih površin, ulic in Vrazovega trga ter prenova in novogradnjo kulturno-umetniškega središča Stara steklarska. Z obema posegoma se bo obnovilo in oživelo večplastno  urbano in arhitekturno dediščino,« so pojasnili na Mestni občini Ptuj.

Skupaj naj bi obnovili okoli 2.300 kvadratnih metrov zunanjih in notranjih površin. Investicija naj bi bila zaključena do konca leta 2022.

Skupna vrednost investicije znaša 3.651.489 evrov. Od tega bo večino prispeval Evropski sklad za regionalni razvoj - 2.156.690 evrov, 539.172 evrov bo primaknilo Ministrstvo za kulturo, 955.626 evrov pa bo šlo iz ptujskega občinskega proračuna.

Stara steklarska je ključno središče ljubiteljske kulture Ptuja

Stara steklarska delavnica ima kljub zaledni legi in majhni površini raznoliko in pomembno vlogo v mestu Ptuj. Že 25 let tam delujejo kulturni delavci in delavke. Člani Teatra III, gledališke sekcije Delavsko-prosvetnega društva Ptuj, so v zapuščenih skladiščnih prostorih organizirali gledališko dvorano z odrom in vadbenimi prostori. Z delavnico upravlja Zveza kulturnih društev Ptuj.

Različne skupine so med letoma 2012 in 2018 v povprečju prostore Stare steklarske uporablljale 1.188 ur na leto oziroma med vikendi v povprečju deset ur na dan, med tednom pa v povprečju štiri ure na dan.

Vlaga, zamakanje, posedanje in drugi vzroki so privedli do postopne porušitve delov objektov kompleksa Stare steklarske.

V Stari steklarski bodo zagotovili prostor za vaje, predstavitve, prireditve, konference, okrogle mize in podobno, pa klubski prostor, skladiščne prostore za glasbeno in lučno opremo, ozvočenje, kostume, scene in tako dalje ter sodobno opremljen oder. Na dvorišču bodo zagotovili dovoz z osebnimi vozili in dve parkirni mesti za stanovalce Slovenskega trga.

Asfalt na Vrazovem trgu ne bo več pokrpan

Vrazov trg sodi med najpomembnejše urbane poteze in tržne površine v starem mestnem jedru Ptuja, vendar pa je večina površine trga in pripadajočih ulic večkrat prekopanih in zakrpanih. Površine so neravne, vhodi v stavbe so ponekod zaradi nadvišanja ulic poglobljeni, urbane opreme in zelenih površin pa skorajda ni.

Prenovili naj ne bi le površin trga, temveč tudi napeljave pod ulicami in vodovodne priključke. Poleg tega naj bi komunikacijske napeljave prestavili s fasad v tla. Predvidena sta tudi prostor za igro otrok in manjši vodni element, vodnjak ali pitnik.

Celoten prostor bo namenjen predvsem peš in kolesarskemu prometu, pa tudi mirujočemu prometu stanovalcev in gostov MuziKafeja ter intervenciji do objektov. Uredili naj bi sicer 15 parkirnih mest, a takšnih, ki jih bo mogoče stroškovno ugodno odstraniti.

Jadranska ulica in Ulica Tomaža Šalamuna nič več z asfaltom?

Ulice, ki se navezujejo na Vrazov trg, naj bi dobile novo tlakovanje. Dovoljen je le historično avtentičen način tlakovanja, torej pohorski tonalit ali mačje glave, dopustne pa so tudi peščene in raščene površine.
 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice