Foto: Matej Pušnik
Na Ptuju bo danes otvoritev 24. festivala Dnevi poezije in vina. Ta bo s pesniško besedo in najodličnejšimi slovenskimi vini bogatil dogajanje v mestu vse do sobote.

Triintrideset pesnic in pesnikov iz šestnajstih držav sveta bo v štirih dneh nastopilo na več kot 60 dogodkih, program pa bo kljub omejitvam zaradi epidemije večinoma izveden v živo, le manjši del bo potekal virtualno. Zaradi upoštevanja varnostnih ukrepov in omejenega števila mest so za nekatere dogodke potrebne predhodne prijave z obrazcem na spletni strani festivala. 

Za uvod v začetek festivala poskrbeli s pesniško-glasbenim dogajanjem

Včeraj je na Večerih pred dnevi na Mestni tržnici Ptuj zazvenel orkestrski vrtiljak Slovenskega nacionalnega mladinskega orkestra, ki je v sodelovanju z dirigentko Živo Ploj Peršuh predstavil pester opus Dominika Bagole – Balladera, pridružila pa sta se tudi Jadranka Juras in Emkej. 

Danes se dogajanje na Ptuju pričenja ob 11. uri, ko se bo v video pogovoru v MuziKafeju festivalu pridružil častni gost John Burnside. Zvečer bo z branjem Odprtega pisma Evropi festival otvorila avtorica pisma, madžarska pesnica in prozaistka Krisztina Tóth, nato pa sledi Veliko pesniško branje in koncert Koala voice.

Želite na zasebno branje pod Ptujskim gradom?

Obiskovalci se lahko danes udeležijo zasebnega branja v rovu pod Ptujskim gradom, kjer bo pesmi v temi prebiral Sergej Harlamov. Sledi 70. Huda pokušnja! pri gostiteljici Nevenki Dobljekar, z degustacijo vin Winery Mihelin z Bizeljskega in pesniškim branjem Versopolis pesnice Gaie Ginevra Giorgi iz Italije. 

Otroci se bodo lahko v domu KULTure muziKafe udeležili Pravljično-poetičnih uric z Liljano Klemenčič, v Knjižnici Ivana Potrča Ptuj pa bo ob izidu knjige V besedah, otvoritev razstave in pogovor o življenju in delu pesnika Daneta Zajca. 

Festival se seli tudi v Ljutomer, ker bosta pesmi brali Krystyna Dąbrowska in Urška Kramberger ter v Mursko Soboto, kjer gostujeta Mohan Rana in Mikael Vogel. Po otvoritvi na Vrazovem trgu se bo večer zaključil s polnočno posvetitvijo častnima gostoma v izvedbi ptujskega Teatra III.  

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice