Ob premikanju vremenske fronte čez Slovenijo trenutno po državi težave povzročajo predvsem močan veter in narasli vodotoki. Zaradi podrtega drevja je zaprtih več cest, nekatere so poplavljene.

Skladno z napovedmi narašča pretok Drave, izdano je rdeče hidrološko opozorilo. Pretok reke Drave na meji z Avstrijo je trenutno 1406 kubičnih metrov na sekundo in bo v naslednjih urah pričel hitreje naraščati. 

V jutranjih urah meteorologi pričakujejo pretok med 1800 in 2000 kubičnih metrov na sekundo, ki bo čez dan dosegel konico med 2000 in 2200 kubičnih metrov na sekundo. Lokalni dotoki vzdolž celotnega toka Drave v Sloveniji bodo znašali med 100 in 200 kubičnih metrov na sekundo.

Drava bo vzdolž svojega toka poplavljala v širšem obsegu. Po ocenah hidrologov bi lahko bilo ogroženih več kot sto objektov, od tega večina, 87 v okolici Maribora, okoli 20 pa v okolici Ptuja. 

Po podatkih Dravskih elektrarn Maribor je na meji z Avstrijo oziroma pri hidroelektrarni Dravograd pretok Drave nekaj po 7. uri znašal 1406 kubičnih metrov na sekundo, pri hidroelektrarni Vuzenica 1592, pri hidroelektrarni Fala 1729, pri jezu Melje 1388, pri jezu Markovci pa 903 kubične metre na sekundo.

Na nevarnost poplav so s sireno že obvestili prebivalce ob reki Dravi za jezom Melje in prebivalce občine Dravograd. Po informacijah Mariborinfo je regijski center za obveščanje Maribor s sireno prebivalce za jezom Melje opozoril okoli 2.45. 

Med poplavami naj se prebivalci umaknejo v višja nadstropja

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje prebivalce, ki živijo blizu reke Drave, opozarja, naj preventivno ukrepajo in zaščitijo svoje premoženje tako, da svoje materialne dobrine umaknejo iz kleti in garaž iz poplavnega območja.

Svetujejo še, naj prebivalci ob možnosti poplave opazujejo naraščanje vode v okolici ter spremljajo vremensko napoved in opozorila. Z nižjih prostorov naj umaknejo premično premoženje, s protipoplavnimi vrečami pa naj preprečijo vdor vode v stavbo.

Med poplavo naj se umaknejo v višje nadstropje ali na višje ležeče območje. Po poplavi pa naj očistijo predmete, ki so bili v stiku s poplavno vodo, hrane, ki je bila v stiku z vodo, pa naj ne uživajo. Električne naprave in napeljavo naj pred ponovnim vklopom pregleda strokovnjak.

Težave po državi povzročajo tudi podrta drevesa

Po podatkih Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje je bilo to noč zaradi podrtih dreves največ težav na območju Koroške, Gorenjske in Primorske. O težavah zaradi vetra poročajo iz Črne na Koroškem, Slovenj Gradca, Prevalj in Podvelke, veter je drevesa podiral tudi na območju Kidričevega, Ptuja in Cirkulan.

Že od ponedeljka zvečer je zaprt prehod Vič, cesta Dravograd - Vič je prevozna le za lokalni promet. Na Koroškem je zaprt tudi prehod Libeliče.

Po napovedih meteorologov bo do jutra veter povsod oslabel, vendar ne bo ponehal. Čez dan bo še vetrovno, hitrost vetra pa naj ne bi presegala opozorilne vrednosti.

Gasilci so imeli že ponoči polne roke dela ...

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice