Zaposlitvena napoved za Slovenijo do konca tega leta je druga najmočnejša v regiji.

Slovenski delodajalci ocenjujejo, da se nam v zadnjem trimesečju tega leta obeta ugoden zaposlitveni utrip. Pravzaprav s kar +17 odstotki beležimo eno najbolj optimističnih napovedi v regiji. V raziskavi družbe Manpower so boljših rezultatov bili deležni le še v Grčiji, kjer lahko pričakujejo 18-odstotni porast zaposlovanja.

Pričakovane trende gre pripisati predvsem stanju v panogah rudarstva in kamnin ter javnem sektorju in socialnih storitvah, kjer so po poročanju STA priča najmočnejšim zaposlitvenim napovedim v zadnjih devetih letih. Dobro pa v tem pogledu kaže tudi Pomurcem.

Najboljši obeti na severovzhodu države

Glede na regije najmočnejši zaposlitveni utrip v Sloveniji pričakujemo prav v severovzhodni regiji; neto napoved zaposlovanja naj bi v naših koncih znašala kar +18 odstotkov. Gre za najboljši rezultat od začetka izvajanja raziskave, in to že drugo četrtletje zapored. 

V največji meri sicer nameravajo zaposlovati delodajalci v skupini srednjih podjetij:

Najmočnejše zaposlitvene namere 

Delodajalci srednjih podjetij: +27 odstotkov
Delodajalci malih podjetij: +21 odstotkov 

Najmočnejše zaposlitvene namere so prisotne pri delodajalcih v proizvodni panogi (+22 odstotkov). Prav tako dobro kaže v gradbeništvu (+21 odstotkov), panogi rudarstva in kamnin (+20 odstotkov) ter javnem sektorju in socialnih storitvah (+19 odstotkov).

Manj razveseljive so napovedi v panogah kmetijstva, lova, gozdarstva in ribolova ter gostinstva in hotelirstva, kajti s +13 odstotki naj bi bile deležne najšibkejših možnosti zaposlovanja.

V zaposlovanje tudi Japonci, Španci manj optimistični

Na svetovni ravni o najizrazitejših zaposlitvenih namerah govorijo delodajalci na Japonskem, v Tajvanu, ZDA, Indiji in Grčiji, o najšibkejših pa delodajalci v Španiji, na Češkem, v Argentini, Kostariki in Švici.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice