Fotografija je simbolična.
Veliko staršev je v zadnjih dveh mesecih »igralo« vlogo učiteljev svojim otrokom, ki so ostali doma in se učili preko računalnika.

Toda nekateri med njimi so imeli pomisleke glede takšnega načina učenja in njegove uspešnosti. Na uredništvo se je med drugim obrnil Sandi Mulec, ki trenutno živi v bližini Lenarta.

Oče o smislu učenja na daljavo

Ta je svoje pomisleke naslovil kar na Simono Kustec Lipicer, ministrico za izobraževanje, znanost in šport. V uvodu je ministrici zastavil kar nekaj vprašanj.

»A se vam zdi uspešno to šolanje oziroma učenje na daljavo? A se vam zdi normalno, da starši, stari starši, skrbniki še enkrat hodimo v šolo in ves svoj prosti čas po službi posvetimo učenju in preverjanju, kaj in kako so naši otroci naredili? Kakšen smisel ima učenje brez pedagoga?« sprašuje.

V nadaljevanju je nato zapisal, da v kolikor otroci nečesar ne razumejo, rabijo strokovno razlago za določeno stvar, ki jo lahko ponudi samo pedagog. Starši oziroma skrbniki lahko po njegovem mnenju to stvar razložijo po svoje, v kolikor so tega sploh sposobni. Na tak način pa, opozarja Mulec, lahko otrokom storijo več škode, kot koristi.

»Otroci pri učenju rabijo pomoč strokovnjakov, ne staršev oziroma skrbnikov. Starši sedaj v tem času opravljamo dve službi in prostega časa za družino ni. Otroci in starši oziroma skrbniki smo hlapci sistema, ki pa vsekakor ne pije vode. Skupaj odkrivamo toplo vodo, čeprav to ni naša stroka. Pred časom ste vedno ponavljali, da otroci preveč časa preživijo za računalniki, tablicami. Sedaj pa je ravno to njihov edini vir učenja, saj ste jih priklenili na to elektroniko,« pravi Mulec. 

S tremi otroki zelo težko

Ob tem dodaja, da noče izpostavljati učiteljev, a mora zapisati, da so otroci že prej, ko so obiskovali šolo, domov nosili gore nalog. Kot pravi, mu ta sistem učenja tako ali tako ni bil nikoli jasen, poudarja pa, da je v tem času še veliko huje. 

»Sam imam tri šoloobvezne otroke in ob takem načinu gre človek dobesedno lahko v noro pamet. Prosim, da prenehate poneumljati naše otroke in nas starše,« pravi.

»Zato, da jaz sam doma učim tri otroke, dobijo učitelji še stoodstotno nadomestilo plače in malico, in sicer zaradi preobremenitve. Zraven tega še zahtevajo povračilo materialnih stroškov za papir, elektriko, toner, kartuše. Imam pa še en predlog za vas. Medtem seveda, ko jaz doma poučujem svoje otroke, bi lahko vi namesto mene odpeljali kako špedicijsko furo za Madrid, zastonj seveda, kot to počnem jaz z učenjem. Pa nič zato, če nimate izpita za šleperja, tudi jaz nisem po izobrazbi pedagog, pa poučujem svoje otroke,« je besen oče treh otrok.

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

kometar (nepreverjen)

ja, se načeloma strinjam . pouk na daljavo se da lepo porihtat, vendar naše šolstvo v tem zaostaja za cca 15 let.
potekati bi moralo tako. ob 8h se prijavi učitelj, otroci pa v roku minute dveh prikapljajo v videokonferenco. učitelj spredava v 20 minutah kar ima, potem pikaže praktične vaje. softwer omogoča da učitelj prikazuje slide, s tablico piše, riše, prikaže malo sebe na kameri, na drugem monitorju pa vidi vse učence.
nato poda naloge za rešiti. dosegljiv jim pa je npr. po 12h, ko spredava še drugim, vse tja do treh, štirih. šele to je potem za osnovno plačo. do dodatka pa bi bili upravičeni v primeru, da fizični sodelujejo z otroci ali starši, drugače pa pišejo nadure če kaj dodatno majo za popravljati naloge in podobno.
Vendar naletimo na problem sirašnih otrok, ki nimajo računalnikov. S kako tablico bi se dalo eašiti predavanja in ogled nalog, problem je pisanje in oddajanje.
skupni problem pa je neznanje. uĉitelji, verjetno več kot polovica ne obvlada osnovnih veščin s portali in konferencami, kaj še didgitalna gradiva, kamere, tablice za ousanje risanje, uporaba softwerja za video konference, ki je s strani učenca 1 klik, s strani učitelja pa kar nekaj veščin in znanja.
zaspali smo na celi črti, znamo samo štrajkati.
....
kdo pa bo nam doma kupil kartuše skenerje in vse ostalo? kako so lahko tako nesramni? a mi nimamo dodatnih stroškov? ko učitelj ne ve poskenirati in preslika liste z nekim slabim telefonom, da so črni in pokuriš pol kartuše če natisneš....
csako delovno mesti zahteva, da imaš pač nek svoj strošek.
delal sem od doma računalniški posel. a se naj grem kdo mi plača elektriko in uporabo domačega računalnika, interneta in ne vem kaj še vse? kam pa pridemo?
nam ni rešitve. vsakdo ima polno glavo sebe in nekih pravic, takoj bi se tožili, klicarili, zahtevali. in tako je človeštvo prišlo do svojega dna. sedaj še čakamo štrajk učiteljev in doktorjev in njihovih pojav sindikalistov. aja še pilicisti pridejo...pa še kdo...
ne zavedajo pa se, da nekdo, da lahko oni opravljajo svoje delo, dela, razmišlja, ima skrbi 24/7 , da sistem tehnično in v praksi funkcionira, teh ljudi pa opazi nihče....

Mb (nepreverjen)

Mogoce so sedaj prbic v zivljenju ucitelji oddelali 8 h in ne tako kot prej vsak dan 4h v soli in 4 h "priprave doma"???

In reply to by kometar (nepreverjen)

jaka iz gorišnice (nepreverjen)

v uk za učitelji so šli najbolj butasti
ta pametni smo šli študirati, medicino, pravo , ekonomijo, organizacijo

In reply to by Mb (nepreverjen)

Roman (nepreverjen)

Potem smo vsi pametni - vrata PF so bila vsem odprta, kaj zdaj jamrate.....

erin (nepreverjen)

Gospod je upam svoje otroke učil za življenje: peka kruha, likanje, sajenje..... glede na to da je odpadla fura za Madrid.

Starejše novice