Foto: Bobo
Na vladni mizi je danes tudi obvezno razkuževanje večstanovanjskih stavb. Tako bi morda vlada že danes lahko sprejela končno odločitev o preklicu obveznega razkuževanja v blokih.

Država je konec marca z odlokom o obveznem razkuževanju upravljalce večstanovanjskih objektov v koronakrizi z danes na jutri postavila pred dejstvo, ni pa prevzela bremena plačila razkuževanja blokov. 

Upravniki večstanovanjskih stavb so dolžni poskrbeti, da se najmanj dvakrat dnevno organizira razkuževanje opreme, strošek pa tako ali drugače nosijo stanovalci. Storitev je zanje lahko opravi upravnik ali čistilni servis, ki že sicer skrbi za čistočo v objektih, številni stanovalci pa so kupili sredstva za razkuževanje po nabavnih cenah in storitev opravili sami. 

Položnice bi bile previsoke ...

Tudi v stanovanjskem bloku v Moravskih Toplicah, v katerem živi Lidija Garbajs, so se organizirali sami. Kupili so dovolj razkužila in naredili razpored. 

Razkuževanje velja za:

  • kljuke na vhodu v večstanovanjsko stavbo,
  • ograje v večstanovanjski stavbi,
  • stikala za upravljanje in kabine dvigala,
  • stikala v skupnih prostorih večstanovanjske stavbe,
  • oprijemala in druga oprema, kjer je mogoče ob redni uporabi pričakovati več stikov rok s površinami.

Izobesili so celo posebna navodila, da ne bi kdo pozabil na katero izmed opravil. S skupnimi močmi so tako strošek razkuževanja stavbe znižali na zanemarljivega.

»To je bilo zelo, zelo, bom rekla, poceni, tako da smo bili zelo veseli, da smo dobili soglasje med sabo,« nam je zaupala Lidija Garbajs.

V vseh primerih pa ne gre tako gladko. Stanovanjsko podjetje Lendava upravlja s 54 objekti, od tega le v petnajstih stanovalci stavbo razkužujejo sami.

»Strošek razkužila je zanemarljiv, torej treba je plačati storitev nekega servisa, resurse in delo. 40 centov na dan po stanovanju ni veliko, mesečno se pa to vseeno nabere in recimo 15 evrov dodatnih mesečnih stroškov v takih kriznih razmerah, je kar obremenitev za stanovalce,« pravi Igor Kolenko iz Stanovanjskega podjetja Lendava. 

Številni pa so se soočali še z mnogo višjimi zneski. Pa učinek upravičuje strošek? »Ne trdim, da to ni v redu, da se razkužujejo skupni deli stavb, na primer tipke v dvigalih ali pa stopniščna ograja, vendar ne vem, če je resnično efekt tako velik, kot strošek, ki ga mesečno to predstavlja,« dodaja Kolenko.

V stanovanjski skupnosti, kjer živi Lidija Garbajs, so ponosni, da so se visokim stroškom razkuževanja uspeli izogniti, pa tudi, da za covid-19 ni zbolel nihče. »Kako bo pa naprej, pa se pustimo presenetiti, je pa od vsakega posameznika odvisno, kako se bo potem sam naprej pazil,« dodaja upokojenka.

Razporeda razkuževanja pa se bodo držali, dokler bodo ukrepi v veljavi.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice