Italija je postala prva članica Evropske unije, ki je sprejela ukrep, ki bo začel veljati s 1. januarjem, in sicer prepoved oglaševanja iger na srečo.

S tem pa se je povečala nejevolja med organizatorji tovrstnih iger in v nogometnih klubih, ki jih sponzorirajo, poroča STA.

Cilj je ukrepati proti zasvojenosti z igrami na srečo – tako bodo prepovedali vse oblike oglaševanja iger na srečo v vseh medijih (televizija, radio, splet), prav tako pa tudi na kulturnih, športnih in razvedrilnih prireditvah.

Z novim letom pa bo prepovedano tudi sponzoriranje nogometnih in drugih športnih klubov. Edina izjema bo promocija državnih loterij.

Visoka kazen za kršitelje

Kdor pa prepovedi ne bo upošteval, ga čaka kazen v višini najmanj 50.000 evrov.

»Smo prva država EU, ki je prepovedala oglaševanje iger na srečo. Ljudi smo postavili v ospredje. Naredili smo konec oglaševanju iger na srečo, ki uničujejo številne družine,« je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA povedal italijanski minister za delo in predsednik populističnega Gibanja pet zvezd Luigi Di Maio.

Italijanski nogomet in igre na srečo

Mednarodni organizatorjih tovrstnih iger v sponzorske pogodbe vložijo po 120 milijonov evrov na leto, zato je prepoved še posebno nejevoljo spodbudila v italijanskem nogometu. Enajst od 20 nogometnih klubov, ki tekmujejo v seriji A, sponzorira kateri od ponudnikov iger na srečo. Tako je italijansko vlado skušalo od ukrepa odvrniti več vodij nogometnih klubov, v italijanski nogometni ligi pa imajo namen narediti tudi analizo, ki bo pokazala, kakšne finančne posledice bodo nosile te odločitve.

Prepoved oglaševanja je vključena v paket gospodarskih ukrepov, s katerimi je vlada v Rimu napovedala boj proti negotovim oblikam zaposlovanja, poroča STA. Di Maio, ki je avtor omenjenega paketa, skuša spodbujati zaposlovanje za nedoločen čas, s čimer bo zaposlovanje delavcev za določen čas za delodajalce dražje.

Italija v športnih stavah na svetovnem petem mestu

Športne stave so v Italiji izjemno priljubljene, glede na višino prihodkov na prebivalca država v Evropi skupaj z Irsko in Finsko zaseda prva tri mesta, v mednarodni primerjavi pa je na petem mestu.

Nekatere ocene sporočajo, da naj bi bilo v Italiji z igrami na srečo zasvojenih približno milijon ljudi.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice