Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 sta sodelovala Metoda Dodič Fikfak, predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa in vladni govorec, Jelko Kacin.

Današnje številke so najslabše od izbruha pandemije. Razpršenost potrjenih primerov po celotni državi kaže, da virus kroži med nami. Prvi korak, da bomo preprečili širjenje, je odgovornost vsakega posameznika: maske, razdalje, higiena rok in kašlja ter aplikacija je na tiskovni konferenci dejal Kacin. 

Rekorden četrtek

Včerajšnji dan je prinesel dva rekorda – največje število opravljenih testov doslej, 3645 in tudi največ potrjenih primerov, kar 192. Od začetka izbruha virusa v Sloveniji smo tako našteli 5007 primerov okužb.

Največ primerov – slaba četrtina vseh – je zabeleženih v Ljubljani, virus pa se še naprej širi tudi med zdravstvenimi delavci in stanovalci Domov za starejše občane.

»Ker si po spomladanski izkušnji z zaprtjem države nihče med nami ne želi, da bi se socialno in gospodarsko življenje v Sloveniji ponovno ustavilo, vlada vse svoje moči usmerja v to, da vsakodnevno življenje ohrani v čim bolj običajnih okvirih,« pravi Kacin.

Priporočila za delovne organizacije

Vdor virusa v katerokoli podjetje ima lahko zelo negativne posledice za vodenje delovnih procesov, zato Kacin poziva, da naj ostanemo doma.

Vlada je prejšnji teden sprejela kar nekaj priporočil, ki se nanašajo tako na prilagajanje našega vsakdana kot tudi na prilagajanje delovnih procesov trenutnim razmeram. Vdor virusa v katerokoli organizacijo ima lahko izredno negativne posledice za vodenje delovnih procesov.

Vlada priporoča omejevanje medsebojnih stikov povsod, kjer je to mogoče brez večjih posledic za življenje in delo. Predstojnike organizacij, upravljavce stavb in organizatorje dogodkov poziva, da v okviru svojih pristojnosti poskrbijo za upoštevanje ukrepov in priporočil.

Vlada delodajalcem priporoča tudi uvedbo dela od doma povsod, kjer delovni proces to omogoča. Za vse, ki morajo biti prisotni na delovnih mestih, pa delodajalcem priporoča, da ob vstopu v delovne prostore uvedejo redno merjenje telesne temperature zaposlenih. 

Omejevanje širjenja virusa odgovornost vseh nas. 

Dolžnost delodajalca narediti oceno tveganja

Metoda Dodič Fikfak predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa pravi, da so delodajalci dolžni narediti oceno tveganja in razmisliti, kako preprečiti vnos in širitev virusa v delovno organizacijo ter kako omogočiti normalen potek dela.

Dolžnost delodajalca ni samo presoja tveganja in zelo natančen opis ukrepov, ampak tudi predvidevanja kaj se bo zgodilo; ne samo v prostorih delovnega procesa, ampak tudi v prostorih, kjer se delavci združujejo.

Novi ukrepi v pripravljenosti

Na koncu tiskovne konference je Kacin odgovarjal tudi na vprašanja, ali je glede na visoko število novih potrjenih primerov, modra čas za nove ukrepe.

»Ves čas se razmišlja o morebitnih novih ukrepih. Počakali bomo do jutri, da vidimo kakšne številke bo prinesel jutrišnji dan. Danes je petek, je delovni dan, pričakujemo tudi zelo veliko število brisov in seveda potem rezultatov.«

Najrealneši ukrep zmanjšanje zbiranja ljudi

Vlada bo o novih ukrepih razpravljala čez vikend, formalno pa bo zasedala v ponedeljek. Do takrat naj  bi tudi svetovalna skupina pri Ministrstvu za zdravje pripravila morebitno dopolnitev do zdaj uveljavljenih ukrepov. Kacin pravi, da so razmere v Evropi zelo slabe, v nekaterih državah so celo dramatična.

»V tem trenutku je ukrep, o katerem se lahko pogovarjamo zmanjšanje najvišjega dovoljenega števila ljudi, ki se zbirajo. Se pravi iz deset na šest. Hkrati pa vsem, ki so načrtovali večje dogodke, dajem v premislek, da ocenijo, ali v teh razmerah to še primerno. Ali ni bolje, da to odložijo na kasnejši čas ali pa da zmanjšajo število udeležencev. Ne mislim samo na velike uradne dogodke, ampak govorim tudi o druženju znotraj družine, sorodstva.«

Kacin poudarja, da gre za lastno presojo in odgovornost.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Koncajte (nepreverjen)

Kacin bi bil še dolgo rad govorec-tako super sluzbice ne najdeš zlahka. Samo grozi in odreja. Pa vendar je bilo pri nas v pol leta le 0,2odstotka okuženih, tistih pa ki so zboleli pa 0,02odstotka in samo to šteje. Naj nam že enkrat spet dovolijo, da smo kot včasih prehlajeni, imamo gripo, imamo mnoge manj in bolj hude bolezni. Ljudje smo in bomo bolni in tudi umirali bomo, z ali brez evforije le depresivnih in preplašeni bo manj, če bodo nehali groziti in strasiti.

Starejše novice