Univerzitetni klinični center Maribor ni edini, ki si pomaga s študenti ...

Zdravstveni inšpektorat pri delu študentov v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor ni ugotovil nepravilnosti, saj ti ne delajo samostojno in ne posegajo v pristojnosti medicinskih sester, poroča Večer. Inšpektorat je ob tem napovedal nadzor tudi v drugih bolnišnicah.

V javnost je minuli mesec prišla informacija, da v UKC Maribor zaradi pomanjkanja kadrov zdravstveno nego pacientov izvajajo tudi študentje zdravstvene nege. Zdravstveni inšpektorat je na podlagi informacij v medijih na tamkajšnji bolnišnici opravil izreden inšpekcijski pregled, v katerem so preverili spoštovanje posameznih določb zakona o zdravstveni dejavnosti in način organizacije študentskega dela.

»Ugotovljeno je bilo, da študenti ne delajo samostojno in ne posegajo v kompetence medicinske sestre. Po opravljenem inšpekcijskem pregledu so na podlagi ugotovitev pridobili še mnenje Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije. Neskladij ni bilo ugotovljenih,« so po poročanju Večera sporočili z inšpektorata.

Podobne prakse se uveljavljajo tudi v drugih slovenskih bolnišnicah, zato bo inšpektorat, v okviru rednih inšpekcijskih pregledov, to vsebino letos preverjal še v ostalih bolnišnicah, so napovedali.

UKC Maribor ni edini, ki si pomaga s študenti. V UKC Ljubljana je na primer novembra lani opravljalo delo 208 študentov, od tega največ na kirurški in interni kliniki, poroča STA.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice