Prvi dan v letu zaznamujejo tudi številne navade, ki naj bi prinesle srečo.

Prvi dan v letu je tudi dan številnih navad in običajev, ki naj bi prinesli srečo v novem letu. Ljudje so že od nekdaj vraževerni in številne vraže ob novem letu so se ohranile vse do danes.

»Še vedno smo vraževerni, ampak to mogoče ni vraževernost kot taka, ampak bolj nega tradicije, ki je zrasla na izkušnjah prednikov,« pojasnjuje poznavalec ljudskih šeg in običajev Milan Zrinski. Veliko teh vraž je povezanih tudi s poslavljanjem od starega leta in pričakovanjem novega.

Kaj lahko, česa ne smete jesti na prvi dan v novem letu? Kaj morate storiti in česar nikakor ne smete dopustiti, da bi se zgodilo?

Ne jejte perutnine

Za hrano ob novem letu velja, da se lahko kuha meso le izbranih štirinožnih živali. Za srečo in uspešen vstop v novo leto je potrebno jesti svinjino ali govedino, zato ker te živali rinejo naprej. Slab priznak pa ima perutnina. Ta na novoletni dan naj ne bi bila na mizi, saj te živali grenejo nazaj. S tem pa naj bi šlo nazaj, torej na slabše, tudi gospodarstvo ali zdravje.

Ženska ne sme prva voščiti

Med ljudmi je zelo razširjena vraža, ki pravi, da ženska nikakor ne bi smela prva voščiti za novo leto. To naj bi namreč namesto sreče prinašalo veliko nesrečo. Tako je običaj, da prvi dobre želje vošči moški in šele nato ženska.

Za pridnost in zdravje zgodaj vstati

Naši predniki pa so poznali tudi zanimivo navado, ki je v zadnjem času nekoliko pozabljena. »Stara navada je bila, da je gospodar zunaj zajel vodo v leseno vedro, vodo nato vlil v skledo in vsa družina se je v tej vodi morala umiti. In to čim bolj zgodaj na prvi januar,« nam je razložil Milan Zrinski, poznavalec ljudskih šeg in običajev. Dodaja še »To je pomenilo, da bodo vse leto zgodaj vstajali, bodo pridni, očiščeni in obvarovani raznih bolezni.« 

Pazite, kaj boste danes počeli

Za novo leto velja tudi rek »Kar boš delal na prvi dan novega leta, boš delal vse leto.« Kdor torej na novo leto vstane zgodaj, bo vstajal zgodaj vse leto. Ob današnjem dnevu pa ni prostora za slabo vest ob bogato obloženi mizi. Danes namreč morate poskrbeti, da ne boste lačni, kajti tisti, ki bo na novega leta dan lačen, ne bo v novem letu nikoli sit.

Kaj imeti oblečenega?

Zanimivo navado pa poznamo tudi v zvezi z oblačili, ki naj bi jih nosili prvega januarja. Za srečo naj bi morali danes obleči nekaj novega, nekaj starega in nekaj izposojenega.

Preberite še

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice