Za nakup srednjeveškega gradu Borl v državni lasti se je lani poleti zanimal avstrijski par, zdravnica Dagmar Zidek in inženir Gerald Rauscher.

Kulturni spomenik državnega pomena razpada in kliče po obnovi že vse od leta 1981. Za njegov nakup v preteklosti ni bilo velikega zanimanja in s tem je usahnilo tudi upanje, da bo nekoč obnovljen in bo v njem spet življenje. Pa vendar se je za nakup gradu lani zanimal avstrijski par, ki je ponudil popolnoma novo zamisel – z zdravstvenim projektom bi v regijo prinesel obziren in ekološko polnovreden način življenja.

Danes grad vidno propada, njegova notranjost je zanemarjena in klavrna – otroška igrala so poškodovana, letno kopališče je uničeno in poškodovano od vremenskih razmer, odpadata tudi omet in opeka. Grad je zaprt za obiskovalce, ti si ga lahko ogledajo le od zunaj.

Ministrstvo za kulturo možnost prodaje Borla izključilo

Z Ministrstva za kulturo glede neodobrene prodaje gradu odgovarjajo, da načrt ravnanja s stvarnim premoženjem države v letu 2017 in 2018 ne predvideva prodaje gradov, za najem pa interesenti niso izkazali zanimanja. Na gradu Borl se trenutno po potrebi izvajajo samo najbolj nujna investicijsko vzdrževalna dela, saj ministrstvo ne razpolaga z dovolj finančnimi sredstvi.

So pa v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike 2014–2020 uspeli zagotoviti, da bodo v povezavi s prednostno naložbo »Varstvo in obnova biotske raznovrstnosti in spodbujanje ekosistemskih storitev, vključno z omrežjem NATURA 2000 in zelenimi infrastrukturami«, obnovili pet objektov kulturne dediščine, med njimi tudi grad Borl. Pri izvedbi tega projekta sodelujejo z Zavodom za varstvo narave.

Ocenjena vrednost gradbeno-obrtniških del znaša 1.350.000 evrov, ki bodo zagotovljena iz evropskih sredstev. Na začetku prihodnjega leta na Ministrstvu za kulturo pričakujejo potrditev Vloge za odločitev o podpori na SVRK, potem bo sledila priprava javnega naročila za izvedbo gradbenih del. Predvidevajo, da naj bi se gradbena dela začela spomladi 2018 in naj bi se zaključila v letu 2019.

Grad Borl je iz varnostnih razlogov trenutno zaprt. Z namenom oživitve gradu si na Ministrstvu za kulturo prizadevajo najti upravljavca, ki bi gradu poleg zgoraj navedene dal dodatno vsebino.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice