Ptujski mestni svet je na današnji seji prižgal zeleno luč za začetek obnove objekta Stare steklarske delavnice in Vrazovega trga s pripadajočimi ulicami.

STA poroča, da bo za dobrega 3,6 milijona evrov vreden projekt občina prispevala nekaj manj kot milijon evrov, država okoli pol milijona, ostali denar pa si obetajo iz evropskih sredstev Celostne teritorialne naložbe.

Načrtovano naložbo nameravajo na ptujski občini finančno pokriti s sredstvi v naslednjih treh letih. Naložba je sestavljena iz dveh različnih, a tesno povezanih gradenj - ureditve javnih površin, ulic in Vrazovega trga ter prenove in novogradnje kulturno-umetniškega središča Stara steklarska.

Obnova kulturne dediščine do leta 2022

Z obema posegoma nameravajo obnoviti in oživeti večplastno urbano in arhitekturno dediščino, ob tem pa spodbuditi kulturno-umetniško ustvarjanje in javno dostopnost objekta. Investicijo nameravajo končati do leta 2022, z njo pa bi predvidoma pridobili okoli 2300 kvadratnih metrov obnovljenih zunanjih in notranjih površin.

Med cilji projekta je tudi zagotovitev potrebne infrastrukture za izvajanje kulturnih prireditev v občini in regiji, kar je po mnenju vodstva občine pomembno tudi v luči kandidature najstarejšega slovenskega mesta za naziv Evropske prestolnice kulture 2025.

Nasprotoval nekdanji župan

Edini, ki je predlaganemu projektu nasprotoval, je bil nekdanji župan Štefan Čelan, ki je po poročanju STA dejal, da so v omenjeni objekt v preteklosti vložili že 280.000 evrov za takrat zelo dobro zasnovan projekt kampusa, ki bi okoli 300 mladim, ne le iz Slovenije, pač pa iz vsega sveta, omogočal delo in druženje.

»Predlagana rešitev je zame slab kompromis in kurnikov ne podpiram rad, če imamo možnost zgraditi kaj velikega,«je dejal Čelan.

Županja Nuška Gajšek pa je pojasnila, da so priložnost dali tistim, ki že zdaj delujejo v Stari steklarski in so jih vprašali, česa si želijo, prav tako so jim pomagali spisati projektno nalogo, na podlagi katere zdaj načrtujejo projekt.

»Oni si niso želeli projekta, ki je bil pripravljen prej,« je dejala Gajškova.

Podaljšanje obratovalnega časa gostinskih lokalov

Na današnji seji je bil dokončno potrjen tudi odlok o merilih za določitev podaljšanega obratovalnega časa gostinskih obratov. Do dopolnjenega predloga sta se opredelila tudi območna obrtno podjetniška zbornica in Zavod za turizem Ptuj. Zbornica ga je podprla, turistični zavod pa je prav tako ocenil, da je predlagani obratovalni čas v mestnem središču za oživljanje starega mestnega jedra in turistični razvoj dovolj primeren, še poroča STA.

V dopolnjenem predlogu so ob lokalih v starem mestnem jedru tistim, ki lahko prijavijo podaljšan obratovalni čas, dodali še območje od središča mesta do potoka Grajena, saj to območje sodi med pomembna za turistični razvoj mesta. Na teh območjih so čas za obratovanje v stavbah s stanovanji podaljšali do 3. ure, na gostinski vrtovih in terasah do polnoči, v času šolskih počitnic pa do 1. ure.

Po doslej veljavnem sklepu so lahko gostincem odobrili eno podaljšanje obratovalnega časa v stanovanjskih območjih celo do 4. ure, po novem pa je to v stanovanjskih območjih dovoljeno med tednom le do 23. ure, samo v petek in soboto pa do polnoči. Z vloženim dopolnilom pa so gostincem vendarle omogočili, da nekajkrat letno prejmejo soglasje za podaljšanje delovnega časa do 5. ure.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice