Konec šolskega leta je pred vrati, mladi pa bodo počitnice izkoristili na različne načine. Počitnice seveda prinašajo različne zabave, srečanja in druge dogodke, ki pomenijo priložnost za pitje alkohola.

Zato so pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pripravili nekaj dejstev in nasvetov za starše in druge odrasle glede spodbujanja mladih k nepitju alkohola.

Kot poudarjajo, je mladostništvo razvojno obdobje, v katerem se možgani intenzivno razvijajo. Še nedokončan razvoj sprednjega dela možganov pripomore k temu, da mladostniki težje predvidevajo nevarnosti in posledice svojega vedenja, se vedejo bolj tvegano, preizkušajo novosti in iščejo izzive. 

»Še nedokončan razvoj predelov v možganih, ki so vpleteni v razvoj zasvojenosti, pripomore k temu, da bo mladostnik prej razvil zasvojenost v primerjavi z odraslo osebo. Zato priporočamo, naj otroci in mladostniki alkohola ne pijejo,« piše na spletni strani NIJZ.

Mladostniki so bolj ranljivi

Ob tem so pripravili tudi ključna dejstva.

- mladostniki so bolj ranljivi za večino učinkov alkohola;
- prej ko mladostnik začne piti alkohol, večja je verjetnost, da bo imel pozneje v življenju težave zaradi alkohola;
- navade staršev in drugih odraslih v zvezi s pitjem alkohola vplivajo na mladostnikov odnos do alkohola;
- odnos staršev in drugih odraslih do pitja alkohola mladostnika pomembno vpliva na njegovo odločitev za pitje alkohola;
- večina 15-letnikov je že poskusila alkohol, pri čemer jih večina alkohola ne pije redno (to je tedensko).

Kako pomagati mladostnikom in jih odvrniti od pitja alkohola?

Opravljene so bile številne študije, ki so proučevale ukrepe za spodbujanje nepitja alkohola med mladostniki. Pri tem so raziskovali, kako stališča odraslih do pitja alkohola mladostnika vplivajo na mladostnikovo odločitev za pitje.

Ugotovili so, da so najpozneje in najmanj alkohola pili mladostniki, katerih starši so imeli jasno stališče, da alkohol ni za mladostnike in so svojim otrokom postavili jasne meje, si ob tem vzeli čas za pogovor z mladostnikom in skupaj z njim načrtovali prosti čas. Prav tako so najmanj alkohola pili mladostniki, ki so imeli podporo svojih staršev. Ti so jim hkrati postavljali zahteve in jim bili v oporo, predvsem v kritičnih situacijah. 

Na drugi strani pa so prej in več alkohola uživali mladostniki, katerih starši so imeli stališče, da so mladostniki dovolj stari, da pijejo alkohol in da jim ta ne škoduje. Prav tako so več alkohola uživali mladostniki, ki so jim starši ponujali ali priskrbeli alkohol in se z njimi pogosto tudi opijali. Mladostnikom, ki so prej in večkrat posegli po alkoholu, so starši postavljali preveč prepovedi in se zanj praktično niso zanimali.

Pomemben je pogovor

NIJZ priporoča, da se starši o problematiki alkohola pogovarjajo z mladostniki. To naj počnejo skozi vse leto in ne samo ob kritičnih dogodkih, kot so razna praznovanja ali zaključek šolskega leta. 

»Pogovor naj bo odprt in iskren, vsi sodelujoči naj imajo možnost izraziti svoje mnenje in stališče do alkohola. Pomembno je, da se mladostnika ne obsoja in ne podcenjuje njegovega mnenja. Prav tako naj se mu ne žuga in predava, ampak je naj bodo odrasli zdrav vzgled. Mladostniku je treba pokazati zanimanje zanj ter skrb za njegovo zdravje in dobro počutje. Pomembno je, da so mu v kritičnih situacijah v oporo in da se lahko vedno obrne nanje,« so še zapisali pri NIJZ.

Če se mladostniki ne želijo pogovarjati in starši opazijo, da imajo veliko vprašanj, naj se jih  spodbudi k pogovoru s kakšno drugo osebo ali napoti na spletni portal za mlade.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice