Izpostava Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Maribor je leta 2017 izdelala delni regijski načrt ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh na območju Vzhodne Štajerske.

V luči naglega širjenja novega koronavirusa, ki je sprožil izredne ukrepe tudi v naši soseščini, v Italiji, smo preverili, ali obstaja kakšen načrt v primeru pojava bolezni pri nas.

Ugotovili smo, da je mariborska izpostava Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje že leta 2017 izdelala delni načrt ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni za območje Vzhodno Štajerske, ki je v veljavi tudi za primer pojava koronavirusa.

Regijski delni načrt je izdelan za primer razglasitve epidemije ali pandemije, ko je treba poleg služb v zdravstveni dejavnosti in drugih služb uporabiti tudi sile in sredstva zaščite in reševanja. Takrat se aktivirajo tudi občinski načrti zaščite in reševanja, zeleno luč aktivaciji načrta pa da poveljnik civilne zaščite za Maribor, to je Ivana Grilanc.

Epidemijo nalezljive bolezni sicer razglasi zdravstveno ministrstvo, razglasitev pandemije pa je v domeni Svetovne zdravstvene organizacije. Slednja sicer pandemije še ni razglasila, je pa sedaj že jasno, da se širjenje koronavirusa ni ustavilo. 

Velika ogroženost Vzhodno Štajerske regije

Ločimo pet razredov ogroženosti zaradi pojava nalezljivih bolezni pri ljudeh in vse Vzhodno Štajerske občine spadajo v 3. razred ogroženosti. Vzhodno Štajerska regija pa spada v četrti razred ogroženosti, kar pomeni, da je ocenjena velika stopnja ogroženosti, zato je bilo potrebno izdelati del načrta zaščite in reševanja, v katerem se predvidi način obveščanje in izvajanje zaščitnih ukrepov in nalog.  

V načrtu je tako ocenjeno, da lahko v regiji pričakujemo predvsem pojav nalezljivih bolezni pri ljudeh kot posledico naravne ali druge nesreče in pojav nalezljivih bolezni pri ljudeh večjega obsega. Že običajna sezonska gripa je namreč lahko pomembna javnozdravstvena težava, saj v času epidemije gripe zboli do 20 odstotkov ljudi, v določenih starostnih skupinah pa tudi do 50 odstotkov. V to skupino pa spada tudi koronavirus. 

Ptuj brez načrta?

Ptujska izpostava pa nima objavljenega načrta, so pa v letu 2017 izdelali oceno ogroženosti zaradi naravnih in drugih nesreč na območju Podravja, ki zajema tudi pojav nalezljivih bolezni pri ljudeh. Večina občin je bila uvrščena v drugi razred ogroženosti, izstopa pa Ptuj, ki je padel v četrti razred in je tako ogroženost velika. Podravska regija je sicer v tretjem razredu ogroženosti.

Vir: Ocena ogroženosti, Štab civilne zaščite za Podravje

Postopek ob razglasitvi epidemije

V primeru razglasitve epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni dobi najprej regijski center zaščite in reševanje obvestilo s strani centra za obveščanje, nato pa mariborski center obvešča pristojne po seznamu.

Vir: URSZR Maribor

Posebni ukrepi za obvladovanje bolezni

Nacionalni inštitut za javno zdravje je pristojen za določitev splošnih in posebnih ukrepov za obvladovanje nalezljivih bolezni pri ljudeh. Med slednje sodijo tako na primer tudi osamitev, karantena, obvezno zdravljenje in prevoz bolnikov. Za odreditev karantene je sicer pristojen minister za zdravje, osamitev pa določi ležeči zdravnik ali Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Minister lahko odredi tudi druge posebne ukrepe, kot so omejitev potovanj v državo, v kateri obstaja možnost okužbe, ali prihodov iz teh držav, prepoved gibanja prebivalstva, prepoved zbiranja ljudi po šolah, kinodvoranah, javnih lokalih in drugih javnih mestih, omejitev in prepoved prometa posameznih vrst blaga in izdelkov.

Če je posledica epidemije ali pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh večje število mrtvih, je treba infektivna trupla ustrezno zaščititi pred okoljskimi vplivi, je še zapisano v delnem regijskem načrtu.

Vir: URSZR Maribor

Na potezi tudi občine

Pomembno vlogo v primeru ukrepa osamitve ali karantene imajo tudi občine, saj morajo sprejeti svoje načrte, v katerih je opredeljeno, s katerimi silami civilne zaščite bi sodelovale pri izvajanju ukrepa osamitve, karantene in pri posebnem prevozu bolnikov, kako bodo sodelovali pri začasni nastanitvi in oskrbi ogroženih in glede pomoči pri razdeljevanju človekoljubne in druge pomoči. 

Vir: URSZR Maribor

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Nadja (nepreverjen)

kaj pa gripa? Smrtnost je višja in nevarnejša za starejđe.

krmača (nepreverjen)

Kako ogrožen bi bil Ptuj ob pojavu koronavirusa ?
Koronavirus se bo Ptuja izognil zaradi mask !

In reply to by Nadja (nepreverjen)

Starejše novice