Zajel nas je novi vročinski val, ki bi naj trajal do konca tedna. Vročina v okolju lahko povzroči številne škodljive vplive na zdravje, zlasti pri občutljivejših skupinah prebivalstva. Z upoštevanjem napotkov za ravnanje v času visokih temperatur lahko šk

Nacionalni inštitut za javno zdravje opozarja, da vročinskega vala nikakor ne smemo jemati zlahka. Paziti je treba, da ne dehidriramo in da temperatura telesa ne postane previsoka. 

Koga vročina najbolj prizadene?

Vročina najbolj prizadene starejše in otroke ter bolnike. Bolj ogroženi so  bolniki z obolenji, ki vplivajo na uravnavanje toplote v telesu, na mobilnost in sposobnost presojanja. Gre na na primer za bolnike s srčno žilnimi obolenji in obolenji dihal, diabetiki, bolniki z obolenji ledvic, bolniki z duševnimi motnjami, nepokretni, osebe s socialno-ekonomskimi problemi in osebe, ki so dodatno izpostavljene nekaterim dejavnikom iz okolja. Na uravnavanje toplote vpliva tudi uživanje nekaterih zdravil.

Težave, ki jih povzroča vročina

Daljše obdobje vročine lahko povzroči različne težave in pregretje telesa. Med težave, ki jih povzroča vročina štejemo še kožne izpuščaje, vročinske krče, vročinsko izčrpanost, omedlevico - kratkotrajno izgubo zavesti in vročinsko kap.

Kako preprečiti težave, ki nastanejo zaradi vročine?

Obremenitev telesa s toploto zmanjšamo tako, da zmanjšamo izpostavljenost vročini - se umaknemo v senco ali v hladnejše prostore. Zmanjšati moramo nastajanje toplote, tako da omejimo fizično aktivnost telesa. Fizičnoaktivnost na prostem omejimo na jutranje in večerne ureter uživamo »lahko hrano«, v manjših obrokih. Telesu moramo omogočiti odvajanje toplote s pravilno izbiro oblačil in zadostnim uživanjem tekočin.

Nikoli ne puščamo nikogar v zaprtem, parkiranem avtomobilu. V primeru pregretja bolnika umaknemo na hladno, v senco ali hladen prostor. V primeru vročinske kapi takoj pokličemo zdravniško pomoč, obolelega ves čas hladimo. Z zdravnikom se posvetujemo tudi, če imamo neobičajne težave, ki ne minejo ali se večajo. 

Ne pozabimo na zaščito pred soncem. V času njegove največje moči, od 10. ure do 16. ure, poiščimo senco. Zaščitimo se s sončnimi očali, pokrivalom za glavo, primernimi oblačili ter s širokospektralno zaščitno kremo s sončnim zaščitnim faktorjem SZF oziroma SPF najmanj 30 in zaščito pred UVA žarki.

V vročini se hrana hitreje pokvari. Bodimo pozorni na kakovost hrane, ki jo uživamo in pravilno ravnanje s hrano. Zdravila shranjujemo na primerni temperaturi v skladu z navodili proizvajalca. Spremljamo napovedi in opozorila preko sredstev javnega obveščanja.

Ohladite stanovanje brez klime

Zagrnite zavese in spustite rolete, da preprečite direkten vhod sonca v prostor. Ravno tako dobro zaprite okna, da preprečite vstop razgretemu zraku. Vsa okna pustite tako zaprta, dokler nanje sije sonce oz. dokler zunanja temperatura zraka ne začne padati. Ko temperatura pade, odgrnite vse zavese in na stežaj odprite vsa okna v hiši ali stanovanju. Odprta pustite tudi vsa vrata, da bo svež zrak dobro zakrožil po vseh prostorih. Pomaga tudi, če odprete vrata omar, saj se tudi notranjost teh čez dan močno segreje. In ker si ne želimo, da bi katerakoli stvar zadrževala nepotrebno toploto, ohladimo tudi te. Zlasti to velja za omare v najbolj vročih prostorih v hiši. Tako pustite do približno 6. ure zjutraj, nato ponovno začnite prostore zapirati.

Ne prižigajte pečice ali štedilnika za pripravo hrane. Čez dan jejte hladno hrano ali pa jo nekoliko pogrejte v mikrovalovni pečici oziroma pripravite na zunanjem žaru. Izklopite televizor in računalnik, saj proizvedeta ogromno toplote. Ravno tako do večera počakajte s pranjem perila, posode, likanjem in vsemi drugimi opravili, kjer si pomagate z električnimi aparati.

Namesto klime si naredite odličen ventilatorski ohlajevalnik prostora. Dve večji posodi (približno 2 litra) napolnite z vodo (70 odstotkov), grobo mleto soljo (10 odstotkov), preostalih 20 odstotkov pa pustite praznih. Sol bistveno zniža temperaturo, pri kateri voda zamrzne, zato bo v vaših posodah, ko jih boste postavili v zamrzovalnik, nastal zelo mrzel led. Ko tekočina zamrzne, vklopite ventilator in posodi z zmrzlino postavite tako, da bo ventilator pihal čeznje. Ko se bo slan led topil, bo ohlajal zrak okoli sebe, ventilator pa bo hladen zrak razpihal po prostoru. Posode s stopljenim ledom zvečer spet postavite v zamrzovalnik in naslednji dan postopek ponovite.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice