Območje Drave prvič gosti plamenca, ki vzbujata veliko zanimanja po vsej Štajerski. S pomočjo varstvenega ornitologa in poznavalca ptic pojasnjujemo, kako in kje ju lahko vidite.

V teh dneh smo na Štajerskem lahko priča izjemno redkemu dogodku. Na Ptujskem jezeru se namreč nahajata dva plamenca oziroma flaminga, kar je šele četrti primer pojav te ptice v celinskem delu Slovenije od leta 1970 in sploh prvi na območju Drave, pojasnjuje varstveni ornitolog Tilen Basle iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije.

Spola ne morejo določiti

Plamenca na Ptujskem jezeru je prva opazila sprehajalka v nedeljo, 4. februarja. Ornitologi pa so ju nato dan zatem med rednim monitoringom vodnih ptic.

»Gre za vrsto plamenca Phoenicopterus roseus, ki je Evropska vrsta plamenca. Gnezdi večinoma ob obalnih mokriščih Sredozemske obale. Velika verjetnost je, da je vrsta prišla nekje iz Sredozemlja, natančno od kod pa ne moramo vedeti,« pojasnjuje Tilen Basle. Spola plamencev ne morejo točno odločiti, vedo le, da je rožnato obarvan odrasel, drug pa še mlad.

Kako si ju lahko ogledate?

Plamenca vzbujata veliko zanimanja, zato si ju mnogi želijo videti v živo. V DOPPS svetujejo, da si redka gosta v naših krajih ogledajo z ornitološke opazovalnice na Ptujskem jezeru, od koder se ju lepo vidi. Vse obiskovalce naprošajo, da se jima ne približujejo in ju ne vznemirjajo

»Ptici v tem času potrebujeta mir za počitek, saj je pred njima po vsej verjetnosti še pot v Sredozemlje,« pojasnjuje Basle.

Pozimi jih zanese tudi v naše kraje

Na svetu sicer poznajo šest vrst plamencev, ki prebivajo v Evropi, Aziji, Afriki in obeh Amerikah. V Evropi gnezdi plamenec Phoenicopterus roseus na obalnih mokriščih na Portugalskem, v Španiji, Franciji, Italiji, Albaniji, Makedoniji, Grčiji in na Cipru.

Plamenec se prehranjuje tako, da z nogami skali vodo, nato pa skozi kljun iz vode preceja majhne rakce, alge, školjke in mikroskopske organizme. Prav zaradi barvil v hrani in posebne žleze v telesu se njihovo perje obarva roza, še razlaga Basle. Spolno nezreli osebki so sive barve in se v roza obarvajo šele po nekaj letih. Pozimi se selijo po Sredozemlji, zato jih večkrat zanese tudi v naše, a ponavadi obalne konce, še pove ornitolog.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice