Podravje se srečuje s številnimi javnozdravstvenimi problemi. Izstopajo srčno-žilna in rakasta obolenja ter bolezni prebavil.

Okolje, v katerem ljudje bivamo in delamo, pomembno vpliva na naše zdravje. Že nekaj časa pa se celotno Podravje srečuje s številnimi javnozdravstvenimi problemi, med katerimi izstopajo srčno-žilna in rakasta obolenja ter bolezni prebavil. Dejavniki tveganja, ki vplivajo na razvoj vrste bolezni in utegnejo zdravstveno stanje pri nas še poslabšati, še vedno ostajajo nezdravo prehranjevanje, premajhna telesna aktivnost, kajenje in kronični stres. Podravska regija pa prednjači tudi po številu obolelih za cirozo jeter, kar pa je posledica prekomernega pitja alkohola.

Kako zdravi smo na Ptuju?

Na Ptuju je bolniška odsotnost delovno aktivnih prebivalcev trajala povprečno 14,0 koledarskih dni na leto, v Sloveniji pa 14,5 dni.

Delež oseb, ki prejemajo zdravila zaradi povišanega krvnega tlaka, je bil blizu slovenskemu povprečju, za sladkorno bolezen pa nižji od slovenskega povprečja.

Stopnja bolnišničnih obravnav zaradi srčne kapi je bila 1,8 na 1000 prebivalcev, starih 35 do 74 let, v Sloveniji pa 2,0.

Pri starejših prebivalcih občine je bila stopnja bolnišničnih obravnav zaradi zlomov kolka 2,6 na 1000, v Sloveniji pa 6,3.

Delež uporabnikov pomoči na domu je bil nižji od slovenskega povprečja.

Stopnja umrljivosti zaradi samomora je bila 23 na 100.000 prebivalcev, v Sloveniji pa 21.

Z zdravjem povezan telesni fitnes osnovnošolskih otrok, boljši (>50) ali slabši (<50) od povprecja Slovenije, 2015. (https://podatki.nijz.si)

Telesni fitnes otrok je bil blizu slovenskemu povprečju.

Stopnja bolnišničnih obravnav zaradi poškodb v transportnih nezgodah je bila 0,9 na 1000 prebivalcev, v Sloveniji pa 1,6.

Delež prometnih nezgod z alkoholiziranimi povzročitelji je bil blizu slovenskemu povprečju.

Odzivnost v Program Svit - presejanju za raka debelega črevesa in danke je bila 62,6-odstotna, v Sloveniji pa 59,7-odstotna.

Presejanost v Programu Zora - presejanju za raka materničnega vratu je bila 71,9-odstotna, v Sloveniji pa 71,5-odstotna.

Splošna umrljivost po obcinah na 100.000 prebivalcev – starostno standardizirana, povprecje 2011–15. (https://podatki.nijz.si.)

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice