Na Mestni občini Ptuj so oktobra lani objavili javni natečaj za revitalizacijo Stare steklarske delavnice in Vrazovega trga s pripadajočimi ulicami. Zdaj so znani rezultati natečaja.

Pravočasno je bilo oddanih 14 elaboratov. O tem, kateri med njimi je najboljši, je strokovna komisija odločila soglasno.

Prvo nagrado v vrednosti 6.000 evrov si je prislužil natečajni elaborat ljubljanskega podjetja Elementarna, krajinsko arhitekturo so zasnovali v škofjeloškem podjetju Kolektiv Tektonika.

Drugo nagrado v razpisani vrednosti 4.800 evrov je prejel ljubljanski arhitekturni biro Ravnikar Potokar.

Podelili so dve tretji nagradi v vrednosti 2.700 evrov. Eno si je prislužilo ljubljansko podjetje Kombinat, drugo pa kamniško podjetje AaJM+.

Priznanji v razpisani vrednosti 1.800 evrov sta prejela še dva elaborata, delo dveh skupin arhitektov.

Zmagovalni elaborat predlaga tri vrste tlakovanja

Zmagal je natečajni elaborat s poetičnim naslovom Poet-ovio - poezija med gričem in reko. Zaradi jasnega koncepta ter premišljene obravnave celote je bila odločitev strokovne komisije o prvi nagradi soglasna.

Elaborat predvideva tlakovanje iz granitnih kock, na Vrazovem trgu iz brušenih in rezanih mačjih glav, po stezah in na dvorišču Stare steklarske delavnice pa tlakovanje iz klasičnih mačjih glav, položenih v pesek.

Vir: Elementarna

Dvorišče in ulico bi ločeval zid

Med dvoriščem Stare steklarske delavnice in Ulico Tomaža Šalamuna naj bi zasnovali obodni zid, ki bi se prek vrtljivih lamel odpiral na osrednji del dvorišča. Višinsko razliko naj bi premoščale stopnice. Oder velike dvorane Stare steklarske delavnice bi se lahko odprl na dvoriščno stran in ustvaril prireditveni prostor tudi na prostem.

Dvorano bi umestili v južni trakt, prostor bi pustili čim bolj odprt in fleksibilen. Malo dvorano bi umestili v obokan prostor ob Aškerčevi ulici, kjer je že danes.

V kleti objekta so predvidene garderobe za dvorano in dva manjša razstavna prostora. V mansardi naj bi uredili vardbene prostore kuturnega centra in skladišče opreme.

Ocena investicije po navedbi natečajnika je za objekt Kulturni center Stara steklarska 1.507.445 evrov plus DDV in za ureditev Vrazovega trga s pripadajočimi ulicami 979.599 evriv in DDV. Ponudbena cena projektne dokumentacije znaša 201.600 evrov in DDV.

Podrobnejše informacije o nagrajenih elaboratih so na voljo tukaj.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice