Mariborski policisti so predstavili izsledke kriminilistične preiskave glede nezakonito odloženega odpadnega blata, ki je v Hočah povzročilo ekološko katastrofo. Opravili so 18 hišnih preiskav in kazensko ovadili štiri osebe.

Mariborski policisti so v juniju prejeli več prijav suma neustreznega odlaganja odpadkov v naravi na območju Pivole pri Mariboru, stekla je kriminalistična preiskava. 

Podrobnosti kriminalistične preiskave je predstavil vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor Beno Meglič. 

Kot je povedal, je kemična analiza pokazala, da je bilo odloženo dehidrirano blato, ki vsebuje težke kovine (baker, cink in svinec) in tudi bakterijo salmonelo.

Ker so zaradi odloženega blata nastale večje škodljive posledice za okolje, so kriminalisti zbirali obvestila v smeri dokazovanja elementov kaznivega dejanja 'obremenjevanje in uničevanje okolja'. 

Motiv osumljene peterice je bilo koristoljubje 

V kriminalistični preiskavi so ugotovili, da je peterica osumljenih ravnala v nasprotju s sklenjenimi pogodbami o ravnanju z odpadki. »Vodila jih je izključno koristoljubnost,« je pojasnil Meglič. 

Eden od osumljenih prihaja iz podjetja na območju Celja, preostali pa iz podjetja z ljubljanskega območja. 

Osumljene osebe so 3. junija od pogodbene stranke prevzele devet tovorov odpadkov, v skupni teži 197 ton. Te so odpeljali z dvema tovornima voziloma in jih neustrezno odložili v naravi. 

Pri iskanju lokacije sodeloval 36-letni moški iz območja Maribora

Kot so pojasnili policisti, je pri določitvi lokacije sodeloval 36-letni moški, ki je pokazal lokacijo, kje se naj odpadno blato odloži in za to prejel plačilo.

Odpadki so bili nato odvrženi na lokaciji, kjer so povzročili onesnaženost pitne vode in škodo v naravi. 

Kriminalisti opravili 18 hišnih preiskav na območju Maribora, Celja in Ljubljane

Mariborski kriminalisti so skupaj s kriminalisti iz Policijskih uprav Celje in Ljubljana v tem tednu pridržali šest osumljenih in izvedli 18 hišnih preiskav. V preiskavah so iskali dokumentacijo, ki bi služila kot dokaz v nadaljnjih postopkih. 

Dvema osumljencema so pridržanje odpravili, štiri pa so s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru.

Zoper štiri fizične osebe in dve pravni osebi je bila podana kazenska ovadba zaradi suma izvršitve kaznivega dejanja 'obremenjevanje in uničevanje okolja'.

Za kaznivo dejanje je predpisana zaporna kazen do osem let.  

To ni bilo prvič! Osumljenci že v preteklosti izvajali kršitve

Kot je pojasnil Meglič, so kriminalisti ugotovili, da so osumljeni že v preteklosti kršili posamezne predpise v zvezi z obdelavo določenih vrst odpadkov. 

Kriminalisti zato nadaljujejo z zbiranjem obvestil. Ali je bila ista skupina kriva tudi za onesnaževanje v Dramljah in Šentjurju, je po besedah Megliča še prehitro za govoriti. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice