Pod cerkvo v Malečniku se skriva bogata zgodovina.
V Malečniku so konec lanskega leta prenovili 300 let stare katakombe z edinstveno kostnico. A skrivnostnost malečniške cerkve se tukaj šele prav začne.

Pod cerkvijo sv. Petra v Malečniku se nahajajo edinstvene, 300 let stare katakombe, ki so bile dolgo časa v zelo slabem stanju in skrite pred pogledom javnosti. Oktobra so doživele temeljito prenovo in bodo po koncu epidemije na ogled širši javnosti. 

V podzemni grobnici se nahaja izjemna sakralna dediščina - kamnit oltar Sv. Križa z vzidanimi relikvijam in 64 grobnih niš, ki so razporejene po steni.

Na desni strani se nahaja posebnost malečniških katakomb – velika kostnica, ki so jo prenovili na edinstven način in sicer po vzoru švicarskih katakomb.

Skoraj 300 let se pod cerkvijo sv. Petra v Malečniku nahajajo edinstvene katakombe.

A skrivnosti je še več

Iz katakomb vodi skrivnostni rov, ki zadnjih sto let ni bil odprt, in za katerega se ne ve, kam vodi. Po nekaterih pričevanjih pa naj bi vodil pod reko Dravo na drugo stran mesta Maribora ali pa celo do romarske cerkve Matere Božje na Gorci.

Da je skrivnostnost okoli rova še večja, so strani v kronikah, kjer bi naj bil rov opisan, iztrgane.

Župnijski upravitelj Sebastijan Valentan, ki je v župniji od avgusta, ima z rovom velike načrte. Kot je pojasnil, ga imajo namen odkriti in razkriti, kam skrivni rov zares vodi. »Nismo ga še odkrili, ker je za to potreben poseben poseg in zato seveda tudi sredstva,« je pojasnil.

Po kamnitih stopnicah se je mogoče spustiti do edinstvenih katakomb iz leta 1730.
Poleg edinstvene kostnice se v katakombah nahaja skrivnostni rov, ki naj bi vodil pod reko Dravo, na drugo stran mesta Maribora.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice