Ptujčani in okoličani iz obratov Perutnine Ptuj zaznavajo vse pogostejši smrad. Problem je tako moteč, da so tako perutninskega giganta kot Mestno občino Ptuj k ukrepanju pozvali celo ptujski mestni svetniki.

V Perutnini Ptuj so povedali, da v zadnjem obdobju niso imeli nobenih izrednih dogodkov, ki bi lahko povzročili povečane emisije neprijetnih vonjav v okolici.

So pa priznali, da na emisije vonjav v okolju vplivajo tudi vremenske razmere: »Kadar ni vetra in je nizek zračni pritisk, vonjave ostajajo pri tleh. Prav tako se v toplem vremenu vonjave bolj širijo kot v hladnem.«

Emisije vonjav v okolje želijo še zmanjšati

V ptujskem perutninskem gigantu so pojasnili, da znotraj njihove družbe obratujeta tovarna proteinskih koncentratov in čistilna naprava: »Tam izvajamo vsakodnevno delo po predpisanih sistemskih postopkih, s katerimi omejujemo emisije vonjav v okolje.«

V tovarni proteinskih koncentratov za zmanjšanje neprijetnih vonjav uporabljajo biofilter, preko katerega vodijo zrak, so povedali v Perutnini Ptuj: »Mikroorganizmi na polnilu biofiltra biološko razgradijo spojine, ki so vir neprijetnih vonjav.«

V Perutnini Ptuj v letošnjem letu načrtujejo tudi izgradnjo nove čistilne naprave. »V njej bo čiščenje odpadne vode potekalo v zaprtem objektu in bomo tako še dodatno zmanjšali emisije vonjav v okolje,« so napovedali.

Smrad na Ptuju bo raziskal republiški inšpektorat

Mestni svetnik Gorazd Orešek iz svetniške skupine Lista ZA Ptuj je Mestno občino Ptuj pozval, da urgira pri vodstvu Perutnine Ptuj glede vse pogostejšega smradu iz njihovega obrata kafilerije. Na Občinskem inšpektoratu Skupne občinske uprave občin v Spodnjem Podravju so odgovorili, da pristojnosti izvajanja nadzora nad širjenjem smradu sami nimajo. Zadeva je namreč v pristojnosti Inšpektorata Republike Slovenije za okolje in prostor.

Mestni svetnik Janez Rožmarin iz vrst Nove Slovenije-krščanski demokrati je za pojasnila zaprosil tudi Perutnino Ptuj. Tam so odgovorili, da imajo vzpostavljene vse ukrepe, da je vpliv delovanja na okolico čim manjši.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Julian Bohan (nepreverjen)

Of course we should not expect any resolution based on empathy in this culture. The only thing that matters is the money. So...the Town Smell has cost the town of Ptuj millions in lost tourism revenues especially mine www.ptuj.co.uk and I'm sure there are plenty of accounting wizards available to provide estimates of that. No ordinary neighbour, perhaps one burning tyres in their back yard, would go unpunished as this company does, and the fines for violations under Article 219 of KZ-1 should be imposed in accordance with Article 49 on a day-to-day basis until it becomes cheaper for the company to stop. If any other explanations are required without Slovenia having to pay a foreigner, or if you require a highly paid expert such as someone not from Ptuj, with a sense of smell and a knowledge of the literature on anhedonia https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19890165/ please do not hesitate to ask etc.

Starejše novice