Ptujčani in okoličani iz obratov Perutnine Ptuj zaznavajo vse pogostejši smrad. Problem je tako moteč, da so tako perutninskega giganta kot Mestno občino Ptuj k ukrepanju pozvali celo ptujski mestni svetniki.

V Perutnini Ptuj so povedali, da v zadnjem obdobju niso imeli nobenih izrednih dogodkov, ki bi lahko povzročili povečane emisije neprijetnih vonjav v okolici.

So pa priznali, da na emisije vonjav v okolju vplivajo tudi vremenske razmere: »Kadar ni vetra in je nizek zračni pritisk, vonjave ostajajo pri tleh. Prav tako se v toplem vremenu vonjave bolj širijo kot v hladnem.«

Emisije vonjav v okolje želijo še zmanjšati

V ptujskem perutninskem gigantu so pojasnili, da znotraj njihove družbe obratujeta tovarna proteinskih koncentratov in čistilna naprava: »Tam izvajamo vsakodnevno delo po predpisanih sistemskih postopkih, s katerimi omejujemo emisije vonjav v okolje.«

V tovarni proteinskih koncentratov za zmanjšanje neprijetnih vonjav uporabljajo biofilter, preko katerega vodijo zrak, so povedali v Perutnini Ptuj: »Mikroorganizmi na polnilu biofiltra biološko razgradijo spojine, ki so vir neprijetnih vonjav.«

V Perutnini Ptuj v letošnjem letu načrtujejo tudi izgradnjo nove čistilne naprave. »V njej bo čiščenje odpadne vode potekalo v zaprtem objektu in bomo tako še dodatno zmanjšali emisije vonjav v okolje,« so napovedali.

Smrad na Ptuju bo raziskal republiški inšpektorat

Mestni svetnik Gorazd Orešek iz svetniške skupine Lista ZA Ptuj je Mestno občino Ptuj pozval, da urgira pri vodstvu Perutnine Ptuj glede vse pogostejšega smradu iz njihovega obrata kafilerije. Na Občinskem inšpektoratu Skupne občinske uprave občin v Spodnjem Podravju so odgovorili, da pristojnosti izvajanja nadzora nad širjenjem smradu sami nimajo. Zadeva je namreč v pristojnosti Inšpektorata Republike Slovenije za okolje in prostor.

Mestni svetnik Janez Rožmarin iz vrst Nove Slovenije-krščanski demokrati je za pojasnila zaprosil tudi Perutnino Ptuj. Tam so odgovorili, da imajo vzpostavljene vse ukrepe, da je vpliv delovanja na okolico čim manjši.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice