Fotografija je simbolična.
Čeprav nas sredi dneva še razvaja toplo sonce, so temperature zjutraj in ob večerih že precej nizke. Se tudi vi sprašujete, kdaj se bo v ptujskem sistemu daljinskega ogrevanja kurilna sezona končna začela?

V Javnih službah Ptuj so pojasnili, da sta začetek in konec kurilne sezone vezana na zunanjo temperaturo zraka v večernem času: »Ogrevalna sezona se praviloma prične, ko so zunanje večerne temperature ob 21. uri tri dni zapored pod 12 stopinj Celzija

Ogrevalna sezona se konča, ko v prvi polovici leta zunanja temperatura ob 21. uri prvič trikrat zapored preseže 12 stopinj Celzija.

Pravilnika, ki bi določal, kdaj se ogrevalna sezona prične, sicer ni. Je pa navedeno pravilo o zunanjih temperaturah splošno sprejeto in upoštevano, so zagotovili v Javnih službah Ptuj: »Med ponudniki se seveda glede na geografsko lego pričetek in konec ogrevalne sezone razlikuje.«

V posamezni večstanovanjski stavbi se lahko prične kuriti tudi prej

Manj znano je, da lahko kljub navedenemu pravilu na začetek ali konec ogrevalne sezone vplivajo tudi uporabniki sami.

»V večstanovanjskih stavbah lahko preko svojega pooblaščenega predstavnika naročijo ali prekličejo pričetek oziroma konec dobave toplotne energije za posamezno večstanovanjsko stavbo,« so razložilili v Javnih službah Ptuj.

V prejšnjih dveh kurilnih sezonah sta padla rekorda

Še nekaj statistike.

Prejšnja ogrevalna sezona, torej 2019/2020, se je pričela 29. septembra in končala 23. aprila.

Leto pred tem, torej v sezoni 2018/2019, se je kurilna sezona pričela 27. septembra in trajala do 20. maja.

V Javnih službah Ptuj so dejali, da so prav v teh dveh ogrevalnih sezonah zabeležili svojevrstna rekorda: »Kurilna sezona se je praviloma vsako leto zaključila konec meseca aprila oziroma v prvih dneh meseca maja. Ogrevalna sezona 2018/2019 se je končala šele 20. maja. V sezoni 2019/2020 se je kurilna sezona končala mesec dni prej kot ponavadi in sicer v sredini meseca aprila.«

Preverite urnik ogrevanja

V prehodnem obdobju v Javnih službah Ptuj stavbe ogrevajo od 6. do 10. ure in od 18. do 21. ure. V času rednega obratovanja od ponedeljka do petka obratujejo od 6. do 21. ure, ob sobotah in nedeljah pa od 6. do 22. ure.

V Javnih službah so opozorili: »Časi ogrevanja se lahko po posameznih večstanovanjskih stavbah razlikujejo, odvisno od naročil predstavnikov lastnikov.«

Zaradi povišanja cen primarnih energentov se je s 1. januarjem 2019 povišala tudi cena toplotne energije. S 1. januarjem 2020 je prišlo do znižanja cene zaradi nižjih cen vhodnih energentov, torej elektrike in plina.

Sistem ogrevanja deluje samostojno ali prek daljinskega nadzora

V sistemu daljinskega ogrevanja podjetje Javne službe Ptuj od leta 2012 izvaja dejavnost oskrbe s toplotno energijo v Mestni občini Ptuj. Območje obsega 6,26 kvadratna kilometra in ogreva 2.126 gospodinjstev in 21 poslovnih objektov.

Proizvodnja se vrši v večjih kotlovnicah, kjer se kot primarno gorivo uporablja zemeljski plin, so razkrili v Javnih službah Ptuj: »V kotlovnicah upravljamo z 18 kotli,  sistem daljinskega ogrevanja pa tvori še 51 toplotnih postaj

Ptujski sistem daljinskega ogrevanja je avtomatiziran. Tako lahko deluje ali samostojno ali preko daljinskega nadzora, ki ga izvajajo v glavni kotlovnici na naslovu Volkmerjeva cesta 20.

Vizualizacija prenovljenega objekta kotlovnice na Volkmerjevi cesti 22 (vir: Javne službe Ptuj)

Riziko za morebitne okvare in nezanesljivost delovanja je vse večji

V Javnih službah Ptuj si zadnjih nekaj let prizadevajo sistem ogrevanja posodobiti in nadgraditi: »V to nas silijo tako dotrajanost obstoječe tehnološke opreme, ki s svojo starostjo predstavljajo vedno večji riziko za morebitne okvare oziroma nezanesljivost obratovanja, kot tudi nacionalna in evropska zakonodaja ter direktive, ki stremijo k uporabi obnovljivih virov energije in s tem zmanjšanje uporabo fosilnih goriv ter posledično zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov v ozračje.«

Razloga za posodobitev sistema daljinskega ogrevanja sta tudi širitev omrežja in želja na omrežje priključiti čim več uporabnikov. S tem bi potencialno zmanjšali število individualnih kurišč in povečali kakovost bivanja v mestu, hkrati pa bi povečali izkoriščenost daljinskega sistema, kar bi pomenilo še večjo konkurenčnost.

Najboljša rešitev se kaže v rekonstrukciji obstoječe kotlovnice na Volkmerjevi cesti in razširitvi obstoječega omrežja daljinskega ogrevanja.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice