FOTO: Srdan Mohorič
V knjižnicah so po ponovnem odprtju na začetku maja uvedli stroge ukrepe. V Knjižnici Ivana Potrča Ptuj je delovanje še vedno prilagojeno razmeram, a so ukrepi zdaj milejši. Preverite, kakšni ukrepi še veljajo in kaj Ptujčani trenutno najraje berejo.

Ko so se po epidemiji koronavirusa ponovno odprle knjižnice, so v njih veljali strogi ukrepi. Izposoja knjižničnega gradiva je bil možna samo po predhodnem naročilu. Knjižničarji so ob dogovorjenem času v papirnati vrečki predali gradivo pred vhodom knjižnice.

Izposojeno gradivo je bilo treba pustiti pred knjižnico, kjer so ga prevzeli knjižničarji in ga namestili v karanteno. Dostop do knjižnih polic ni bil možen. Po dveh mesecih ukrepi več tako strogi. 

Preverili smo, ali je delovanje Knjižnice Ivana Potrča Ptuj, proces izposoje in vračanja knjig še vedno prilagojen razmeram v zvezi s koronavirusom.

Omogočen je prost dostop do gradiva

V Knjižnici Ivana Potrča Ptuj si prizadevajo, da kljub ukrepom dostopnost in uporaba knjižničnih storitev potekata nemoteno. Bralcem je omogočeno prosto sprehajanje med policami.

»Uporabniki si lahko gradivo na policah prosto izbirajo. To številnim bralcem zelo veliko pomeni, še zlasti v poletnih mesecih, ko si pred odhodom na dopust izbirajo počitniško branje in je brskanje med knjižnimi policami poseben čar,« je za Ptujinfo povedala vršilka dolžnosti direktorice Milena Doberšek. 

»Prav tako imajo v tem času več časa tudi družine z majhnimi otroki, ki pridejo in izbirajo slikanice, pri čemer so pomemben moment izbire in pritegnitve k branju tudi knjižne ilustracije,« še dodaja. 

Uporaba časopisnih čitalnic z možnostjo prebiranja časopisov v knjižnici zaenkrat še ni možna, lahko pa si uporabniki časopise in revije izposodijo in odnesejo domov. Prav tako so na voljo študijske sobe za individualni študij, omogočen je tudi dostop do računalnikov, ki so namenjeni dostopu do knjižničnega kataloga.

Vrnjene knjige še vedno v karanteni

Ob vstopu v knjižnico veljajo splošna priporočila, torej nošenje zaščitne maske, razkuževanje rok in ohranjanje razdalje. Vso gradivo, ki ga uporabniki vrnejo, knjižničarji odložijo za tri dni v karanteno in ga šele nato postavijo nazaj na police. 

»To za uporabnike ne predstavlja nobene ovire ali omejitve. Zagotavlja pa večjo varnost, saj na takšen način preprečujemo morebitni prenos okužbe preko knjižničnega gradiva,« je pojasnila Doberškova. 

Obisk se postopoma povečuje 

Kot so povedali v ptujski knjižnici, je bil obisk v prvem mesecu po odprtju knjižnice precej manjši, kot je običajno, saj so bili uporabniki po sprostitvi ukrepov sprva bolj zadržani.

»Sedaj pa opažamo postopno večanje obiska in izposoje. Beležimo pa precejšnje povečanje izposoje elektronskih knjig na portalu Biblos in uporabo drugih storitev e-knjižnice,« so povedali.

To so največkrat izposojene knjige prejšnjega meseca

Najbolj priljubljeno delo v Knjižnici Ivana Potrča Ptuj je otroška knjižna serija Brina Brihta, ki je nastala izpod peresa Sally Rippin. Na drugem mestu je avtorica Bronja Žakelj s knjigo Belo se pere na devetdeset. Že odkar je roman izšel leta 2018, je na vrhu lestvic najbolj branih leposlovnih del. 

  NASLOV AVTOR
1 Brina Brihta Rippin, Sally
2 Belo se pere na devetdeset Žakelj, Bronja
3 Na jasi Dugoni, Robert
4 Mož, ki je umrl Tuomainen, Antti
5 Oči teme Koontz, Dean R.
6 Smola Riel, Ane
7 Kostanjev mož Sveistrup, Søren
8 Nevesta in zver Medeiros, Teresa
9 Kita Colombani, Laetitia
10 Nepremišljena ljubezen Shen, L. J.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice