Foto: Mestna občina Ptuj, Facebook
Ptujska mestna tržnica je pred nekaj dnevi dobila še eno novo pridobitev. Po več letih prizadevanj je kip Rudolfa Maistra dobil kamnit spomenik.

Društvo general Maister Ptuj je novembra 2012 v sodelovanju z Mestno občino Ptuj ter sponzorji in donatorji na Novem trgu na Ptuju odkrilo spomenik generalu Rudolfu Maistru.

Spomenik so takrat postavili tako, da je bila podoba generala v približno naravni velikosti in z obrazom obrnjena proti rojstni hiši generalovega očeta Franca Maistra.

Po prenovi ptujske mestne tržnice so kip premestili na novo lokacijo, zdaj pa je kip dobil še kamnit podstavek.

Tako je bil videti kip generala Maistra še brez podstavka.

Napis na podstavku tudi za tuje obiskovalce

Na Mestni občini Ptuj so povedali, da so pobudo za prestavitev kipa na novo lokacijo podali v Društvu general Maister Ptuj: »Kip se nahaja v neposredni bližini rodbinske hiše v Slomškovi ulici in tik ob paviljonu. Pobuda za podstavek je bila dana z več strani, dokončno pa so se za postavitev podstavka skupaj dogovorili županja, društvo, arhitekt tržnice in kiparka.«

Na podstavku so napisane letnice generala Rudolfa Maistra. Pripisano je, da gre za slovenskega generala, poeta in osvoboditelja severne meje. Zapisano je še, da je kip novembra 2019 postavilo omenjeno društvo v sodelovanju s ptujsko občino. Navedena je tudi avtorica kipa, vse skupaj pa je zapisano tudi v angleškem jeziku.

Foto: Mestna občina Ptuj, Facebook

Podstavek je zasnovala avtorica kipa

Idejno zasnovo podstavka je izdelala avtorica Maistrovega kipa Metka Zupanič.

Na podlagi idejne zasnove so na ptujski občini poslali povpraševanje kamnosekom za dobavo in motažo podstavka za kip iz krtačenega granita, imenovanega pohorski tonalit.

»Podstavek je debeline 25 centimetrov, dimenzij 140 x 85 centimetrov, rezan pod kotom in klasično obdelan. Napis je iz kovinskih črk, iz ligure mesinga oziroma brona, patinirano.«

Najugodnejši ponudnik je bilo Kamnoseštvo Mohorič Samo, vrednost dobave in montaže podstavka je bila 3.950 evrov brez DDV. Sredstva so zagotovili iz občinskega proračuna.

Preberite še

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice