Slika je simbolična.
Nedavno je mestni svetnik Milan Klemenc iz vrst DeSUS razburil Ptujčane in Ptujčanke.

Ptujski mestni svetnik iz vrst DeSUS Milan Klemenc je nedavno oddal pobudo, s katero je pozival občino, da bi na vpadnice v mesto in na mesta pri bližini šol postavila ohišja za stacionarne merilnike hitrosti. 

Občinska uprava pobudi ni bila naklonjena, saj so mnenja, da je postavitev radarjev radikalen poseg. 

Po številnih odzivih, ki radarjem niso bili naklonjeni, se je svetnik Klemenc znova oglasil. Poudarja, da bi v dotičnem primeru šlo za ohišja za stacionarne radarje, ki bi tako na mili način zagotovili umirjanje prometa. 

Odgovor svetnika Milana Klemenca na članek Ptuj v nakup stacionarnih radarjev? Občina pravi, da gre za radikalen poseg objavljamo v celoti.

»Članek z naslovom 'Ptuj v nakup stacionarnih radarjev' je več kot očitno naletel na ogorčenje občank in občanov, ki so mojo pobudo o nabavi in postavitvi ohišij za radarske merilnike hitrosti razumeli napak. Moja pobuda ni usmerjena v smeri represije, temveč v smer preventivnega delovanja, kjer bi s postavitvijo ohišij zagotovili večjo prometno varnost in ne polnili blagajno mestne občine Ptuj, kot si to marsikdo tudi predstavljal.

Kot primer bi navedel ohišja za radarske merilnike hitrosti na avtocestnem križu, kjer so ohišja v veliko primerih prazna (radarski merilnik hitrosti je nameščen le občasno) in dajejo videz vklopljenega radarskega merilnika hitrosti. A navkljub praznemu ohišju (sistem rotacije radarskega merilnika hitrosti), vozniki zmanjšajo hitrost ne glede na to, ali je merilnik vgrajen ali ne, saj nikoli ne veste, ali je ta tudi nameščen in funkcionalen. S tem smo poskrbeli za zmanjšanje hitrosti in prvi namen je dosežen, poskrbeli smo za varnost udeležencev v prometu.

Kar pa je tudi pomembno je to, da smo cilj dosegli z manjšimi sredstvi, kot bi bilo to v primeru nakupa radarskih merilnikov v vseh ohišjih. S tem bomo prihranili sredstva in z zmanjšanjem hitrosti pred šolami, vrtci in naseljih, kjer je večja gostota pešcev, umirili promet in zaščitili najranljivejše udeležence. Vsak ukrep, ki pomeni umiritev prometa zmanjša možnost nesreče, ki bi lahko pomenila začasno, trajno poškodbo ali celo smrt je dobrodošel. Človekova največja dobrina je življenje, da pa je življenje otrok in ranljivih starostnih skupin še bistveno višja, je dejstvo, ki se ga zavemo šele takrat, ko je poškodovan nekdo nam bližnji. Takrat pričnemo iskati 1001 zakaj in vzrok, čemu tega nismo preprečili.

Tovrsten način uporabe ohišij in sistema rotacije radarskega merilnika v naseljih s pridom uporabljajo že druge občine, kot je to na primer Kranj, kjer ta način izvajajo že vrsto let. Zato posploševanje in primerjanje z zgodbo radarjev iz Maribora nikakor ni primerljivo kaj šele, da bi šlo za isto stvar. Poudarjam, da ta pobuda ni namenjena represiji, saj represija v veliki meri pripelje najprej do nejevolje in nato do nasilja, čemur pa smo že bili priča.

Da je bila moja svetniška pobuda slabo razumljena je razvidno tudi iz odgovora Mestne občine Ptuj, kjer so zapisali, da gre za radikalen poseg, s čimer se ne morem strinjati, kar kaže na to, da je bila pobuda slabo proučena. Prav tako je iz zadnjega stavka odgovora razvidno, da ga je pripravil nekdo iz vodstva Mestne občine Ptuj ter ga namenoma prilagodil sebi v prid. Več kot očitno je, da tisti, ki je pripravljal zadnji stavek odgovora: 'Postavitev radarjev je radikalen poseg…', kaže na popolno nepoznavanje stroke in problematike in istočasno niti ni pravilno prebral podane pobude, kjer ni govora o postavitvi radarjev temveč o postavitvi ohišij.

Nestrokovno pripravljen zadnji del odgovora je pripeljal do razburjenja med občani. Menim, da je potrebno pri pripravi odgovorov pustiti prostor stroki in ne politiki, ki velikokrat ne zadane bistva.

Zato spoštujmo življenje vseh udeležencev v prometu in bodimo skrajno pazljivi v cestnem prometu, predvsem v območjih šol, vrtcev in naselij, kjer je večje število pešcev in ranljivih skupin, čemur je bila ta pobuda tudi namenjena. Svetniki dobivamo ogromno število predlogov za umirjanje hitrosti, od omejitev hitrosti, postavitve radarjev, hitrostnih ovir in še bi lahko našteval. Le preventivno delovanje in konec koncev kakšna kazen bo pripomogla, da ne bomo priče poškodb ali tragičnih dogodkov, kot smo jim priča drugje po svetu.

Zato spoštujmo svoje življenje in življenje drugih, saj je to človekova največja dobrina in za njo smo se pripravljeni boriti do bridkega konca, ki je lahko za marsikoga hitrejši od pričakovanega.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice