Preverili smo, kakšni so pogoji dela v nekaterih največjih štajerskih in pomurskih podjetjih ob epidemiji koronavirusa.

V Perutnini Ptuj uradno ena okužba

V Perutnini Ptuj so doslej seznanjeni z okužbo enega sodelavca iz poslovne stavbe, drugih informacij nimajo.

Generalni direktor Perutnine Ptuj Enver Šišić je pojasnil, da so se organizirali tako, da delovni procesi in proizvodnja potekajo nemoteno: »Z določenimi organizacijskimi ukrepi, kot je optimizacija proizvodnega asortimana, poskušamo zmanjšati število zaposlenih, ki so prisotni na delovnem mestu in tudi na ta način zmanjšujemo tveganja za zdravje zaposlenih.« 

Poudaril je, da je Perutnina Ptuj del sektorja prehrane, ki spada med kritično infrastrukturo države: »Sektorji kritične infrastrukture so ključnega pomena za državo in bi prekinitev njihovega delovanja imela resne posledice. Zato menim, da je izjemno pomembno zagotoviti nemoteno delovanje živilske industrije, seveda maksimalno upoštevajoč navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter strokovnih služb.«

Talum obveščen o prvemu primeru okužbe s koronavirusom med zaposlenimi

V kidričevskem podjetju Talum so bili v soboto, 14. marca, obveščeni o prvemu primeru okužbe s koronavirusom med njihovimi zaposlenimi.

V Talumu so pojasnili, da je bil okuženi že nekaj dni prej odsoten z delovnega mesta: »Najožja ekipa obolelega sodelavca je bila nemudoma obveščena, pozvana k samoopazovanju in se počuti dobro.« 

Takoj naslednji dan, torej v nedeljo, so v Talumu prešli na tako imenovani vikend način delovanja. »Zagotavljamo nujni nemoten delovni proces, ki je vezan zgolj na zagotavljanje nemotenega obsega proizvodnje, dobav v oskrbovalni verigi ter odprem kupcem. Vse ostale aktivnosti se izvajajo zgolj v nujno potrebnem minimalnem obsegu, da se vzdržuje raven proizvodnje, ki se določa s strani posebne skupine, ki jo vodi član uprave za proizvodnjo Zlatko Čuš,« so pojasnili v Talumu. 

Zaposleni v Talumu tako koristijo ure, letni dopust iz lanskega leta in sorazmerni del letnega dopusta za leto 2020. V nujnih primerih se zagotavlja delo na daljavo, v primeru izrednih potreb pa se zagotavlja delo v Talumu z omejitvijo maksimalno enega delavca v pisarni. 

V podjetju še dodajajo, da so sprejeli številne ukrepe, da bi širjenje koronavirusa omejili. Imenovali so delovno skupino, ki spremlja priporočila pristojnih institucij in pripravlja dodatne ukrepe. Sestanke izvajajo prek telefonskih klicev in video konferenc, interna usposabljanja so odpovedali, nabavili so dodatne dozirnike z dezinfekcijskimi sredstvi, zunanjim gostom prepovedali gibanje po tovarni, okrepili so frekvenco dnevnega čiščenja najbolj izpostavljenih mest, v jedilnici omejili število sedežev in podobno. 

Magna Nukleus: Proizvodnja začasno ustavljena

Vodstvo Magnine nove hoške tovarne je v ponedeljek pozno popoldne sledilo odločitvi graške družbe in sprejelo odločitev o začasni ustavitvi proizvodnje. Odločitev je posledica aktualnih razmer zaradi širjenja okužbe z novim koronavirusom, zato bodo zaposleni do 27. marca čakali na delo od doma.

V hoškem obratu, kjer od letošnjega leta deluje lakirnica avtomobilskih karoserij in zaposluje okoli 200 ljudi, so še povedali, da so ukrep predhodno uskladili s sindikatom, vse morebitne prihodnje nove ukrepe pa bodo usklajevali z razmerami in usmeritvami pristojnih državnih organov.

Še pred odločitvijo o začasni ustavitvi proizvodnje so za Mariborinfo zagotovili, da so sprejeli ukrepe, kot so dezinficiranje površin, upoštevanje varnih razdalj med delavci, spremenjen režim prehranjevanja v kantini, dezinficiranje rok in neprestana uporaba razkužil. »Uvedli smo vse, kar se uvesti da, razen mask, ki jih delavci v proizvodnji trenutno ne uporabljajo,« so v ponedeljek pojasnili za Mariborinfo.

Lumar: »Delavcev nismo več pošiljali na delo v tujino.«

Glede na aktualno dogajanje in sprejete ukrepe Slovenije in sosednjih držav so preventivne ukrepe sprejeli tudi v mariborskem podjetju Lumar. In sicer gre za ukrepe, kot so razkuževanje rok, ne zadrževanje v zaprtih prostorih, kjer je več ljudi in držanje predpisane razdalje med pogovori, pojasnjujejo za Mariborinfo. 

Po podjetju so namestili razkuževalne naprave in navodila glede pravilnega razkuževanja, kašljanja in kihanja, nabavili so ustrezna zaščitna sredstva, podali navodila glede zračenja prostorov, omejili so sestanke in uvedli nove komunikacijske kanale, omejili so dostop v podjetje in poslovne prostore ter sprejeli odredbo po kateri celotna uprava, podporne službe in tehnična priprava dela od doma.

»V proizvodnji delamo v obsegu dokončevanja že začetih hiš, na terenu izvajamo dela do te mere, da bodo objekti ustrezno zaščiteni, delavcev nismo več pošiljali na delo v tujino. Situacijo spremljamo še naprej in bomo temu ustrezno sprejemali dodatne ukrepe in odločitve,« pravi Boštjan Kralj, zaposlen v marketingu in odnosih z javnostmi v podjetju Lumar.

Primat: »Podaljšali smo čas malice, distanco med zaposlenimi, predstavili smo pravila umivanja rok in uporabe razkužil.«

»V podjetju Primat več kot 50 zaposlenih delamo brez zaščitnih mask z enim razkužilom v delavnici. Uprava dela od doma. Tovarno bodo zaprli le, ko bo država financirala izpad,« se je na uredništvo Mariborinfo obrnila ena izmed zaposlenih v podjetju, ki želi ostati anonimna.

Za pojasnilo smo se obrnili na vodstvo mariborskega podjetja Primat, ki zatrjuje, da so sprejeli vrsto ukrepov, med drugim delo od doma, omejitev kontaktov s strankami, organizacijo prevoza na delo in uporabo zaščitnih sredstev. 

»Pri samih delavcih smo uvedli zaščitna in razkužilna sredstva, podaljšali smo čas malice, distanco med zaposlenimi, predstavili smo jim pravila umivanja rok in uporabe razkužil. Ponujeno jim je bilo tudi delo v izmenah, tistim delavcem, ki niso mogli zagotoviti jutranjega varstva otrok,« zagotavlja Matjaž Andric, predsednik uprave podjetja Primat.

V celoti še vedno dela proizvodnja, med tem ko zaposleni v strokovnih službah delajo od doma. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice