Vežica na rogozniškem pokopališču je dotrajana in energetsko neučinkovita. Občina je pripravila načrt za prenovo.

Mestna občina Ptuj je nedavno izdala javno naročilo za izgradnjo poslovilnega objekta na rogozniškem pokopališču na Ptuju.

Gradnja tega sega že kar v 70. leta 20. stoletja, zdaj je pa čas za obnovo, saj je stavba energetsko neučinkovita, pa tudi funkcionalnost te šepa

Občina se je zato odločila za rekonstrukcijo že obstoječe vežice. Javne službe Ptuj so zaradi svoje pogrebne dejavnosti podale smernice, občina pa je pristopila k izbiri projektanta. 

»V zvezi s poslovilnim objektom na novem rogozniškem pokopališču smo po tem, ko smo dobili nekoliko višje izvajalske ponudbe, kot smo pričakovali, sedli skupaj s projektantko in našimi službami in še enkrat podrobno pregledali projekt,« za Ptujinfo razkrijejo na občini. 

Pri tem dodajo, da so optimizirali stvari, kjer so bila največja cenovna odstopanja. To je bilo predvsem pri strojnih inštalacijah in priklopih. Zato občina o projektu govori kot o novogradnji. 

V predlogu proračuna za leto 2022 so za rekonstrukcijo vežice namenili en milijon evrov, na občini pa upajo, da bodo dobili ponudbe v okviru teh zagotovljenih sredstev. 

Prenova obstoječe vežice in novogradnja nadstrešnice

Investitor, ki bo z najugodnejšo ponudbo izbran, bo obstoječo vežico prenovil, rekonstruiral in prizidal. Tik ob vežici bo izvedena novogradnja nadstrešnice na poslovilni ploščadi. 

Vežica bo po rekonstrukciji in prizidavi merila 19,8 metrov na 25,15 metrov, nadstrešek pa bo meril največ 19,8 metrov na 10,78 metrov.

Objekt vežice bo imel klet, pritličje in tudi neizkoriščeno podstrešje. Strehi vežice in nadstreška bosta dvokapnici z naklonom petnajstih stopinj. Tlakovanje bo iz naravnega kamna v sivi barvi.

Od obstoječega objekta se bo ohranil le kletni prostor in temelji, ostalo se bo porušilo. 

Okoli nove vežice pa so predvidene tudi zelene površine. Te bodo urejena trata, pred objektom bo živa meja in cvetlice ter drevesa, ki jih bo priporočil strokovnjak za hortikulturo. 

Vizualizacija nove vežice na rogozniškem pokopališču (vir: Mestna občina Ptuj).

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Sreckr (nepreverjen)

1 milijon... Kaj bo iz zlata.

Starejše novice