Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec si je ogledala razdejanje, ki ga je na kmetijskih gospodarstvih na Ptuju in v okolici za seboj pustilo včerajšnje neurje.

Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec je povedala, da prve ocene škode v kmetijstvu (te so opravili na Kmetijsko-gozdarskem zavodu Ptuj) niso spodbudne: »Največjo škodo so utrpeli poljščine in trajni nasadi, torej sadovnjaki in vinogradi.

Govorimo predvsem o škodi na poljih s koruzo in pšenico, seveda so tudi vrtnine popolnoma prizadete.« Dodala je, da bodo tudi poljščine, ki so ujmo sicer prestale, verjetno večinoma neuporabne: »Zaradi zaležanosti se je klasje izpraznilo.«

Kmetovalcem je priporočila vse znane preventivne ukrepe, kot so protitočne mreže ali rastlinjaki: »Seveda pa tudi zavarovanje; od letos naprej država sofinancira 50 odstotkov zavarovalnih premij.« Poudarila je, da je to, žal, edini način za omilitev škode.

Kmetijska ministrica je še dejala, da je bilo v tokratnem neurju prizadeto zelo podobno območje kot v neurju leta 2008: »Se pravi: od Starš preko Skorbe do Ptuja, pa Podvinci, Markovci, vse do Dornave, od tam naprej pa je bilo neurje nekoliko milejše.« Podobne težave imajo sicer tudi drugod po državi; ministrica bo v teh dneh obiskala še Savinjsko dolino in Kras.

Županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek je v današnji izjavi za javnost napovedala, da bodo na ogled škode na Ptuj povabili tudi premierja Marjana Šarca.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice