Nekateri kmetje krivdo valijo na vodstvo ptujskega kmetijskega zavoda, ki naj bi preobremenilo svetovalca. Direktor zavoda krivdo zavrača, proti svetovalcu je zaradi nevestnega dela celo prijavil policiji.

Kmetijski svetovalec Uroš Neudauer, ki je na dan, ko bi moral za ptujske kmete oddati vloge za sredstva, preprosto izginil, je sam podal odpoved. A priložnost za razvojna sredstva je za 40 kmetov že zdavnaj splavala po vodi. Direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj Andrej Rebernišek je sicer še vedno prepričan, da bi vloge lahko oddali pravočasno. Izginuli svetovalec bi jih moral preprosto prinesti nazaj v službo in oddali bi jih njegovi sodelavci. 

"Odnesel je vso dokumentacijo od kmetij, ki niso oddale vlog. Če bi on prišel nazaj, kot je bilo dogovorjeno, bi bile vloge oddane. Za mene je to nedopustno dejanje, nevestno delo," pravi Rebernišek, ki je zaradi suma nevestnega dela v službi Neudauerja že prijavil policiji.

Oče in sin sedela z njim v pisarni, dokler ni oddal vloge

Ena redkih, ki sta uspela prijaviti 150 tisočakov vredno naložbo, sta oče in sin, Janko in Marko Korpič. "Star sem 52 let in vem približno, kako dela pošta in kako tečejo datumi. Zato sem vztrajal in sva v ponedeljek zjutraj ob sedmih zapustila hlev in odšla na Ptuj," je dajal Janko. Vidno zmedenega svetovalca sta takrat našla v pisarni. Z njim sta sedela, dokler ni oddal vloge.

40 vlog ostalo nezaključenih

"Z našo vztrajnostjo je našo vlogo takrat dokončal. Če pozitivno ali negativno, bomo videli. To bo prinesel čas, ko bomo dobili odgovore," pa pristavi Marko. Ne glede na uspešnost, ju bo vloga stala 1900 evrov. Ptujski zavod je oddal 94 vlog, 40 jih je zaradi odsotnosti svetovalca ostalo nezaključenih:

"Zadnji dan je bil zagotovo preobremenjen, ampak njega bi moral nekdo v začetku meseca ali pa štirinajst dni pred rokom vprašati, dragi svetovalec, kje si, kako daleč je tvoja naloga," še dodaja Janko Korpič.

Kdo je še odgovoren?

Kmetje zato odgovornost zahtevajo tudi od vodstva ptujskega kmetijskega zavoda. To naj bi kmete celo usmerjalo le k enemu svetovalcu. A to ne drži, pravi direktor, ki del krivde zdaj vali nazaj na kmete: "Ne vem, zakaj so vsi izključno iskali našega Uroša. So tudi drugi svetovalci, ki kvalitetno delajo, ampak iskali in zahtevali so izključno njega. Zato se je človek zlomil." Kmetje, ki so izviseli, bodo novo priložnost morali iskati na drugih razpisih. Ta je za njih izgubljena.

Starejše novice