Ponosni so na policijo, ki je s sledmi in analizami nacionalnega forenzičnega laboratorija dokazala, da je ovadeni osumljenec namerno nastavljal jeklene palice.

Oškodovani kmetje iz okolice Gornje Radgone so na 46-letnega osumljenca s prstom kazali že lansko jesen, saj so bili prepričani, da jim prav on namerno povzroča škodo. Kot pravi Mirko Kaučič iz Gornjih Ivanjcev, so kmetje sicer predvidevali, da bo policistom kazniva dejanja težko dokazati.

»Oškodovanci smo zelo veseli in ponosni na našo policijo, da je vse to raziskala in da imamo storilca. Zelo smo veseli, da se je preiskava končala tako kot se je,« pravi Kaučič.

Bali so se, da bi kovinske palice nekoga celo ubile

Po vsaki novi poškodbi kombajna je strah med vozniki le še naraščal, saj so palice celo predirale kovinska dna delovnih strojev. »Če je prebilo železo, bi lahko šoferja tudi ubilo. Vsak, ki je bil na kombajnu, je trepetal, ali bo preživel, ali bo počilo vsaki moment. Težko je bilo kombajnista dobiti, ga prepričati, pridi poženji, ker nujno rabim,« razlaga Kaučič.

Na njivah ostalo več hektarjev koruze, zdaj kmetom primanjkuje krme

Ob škodi na kombajnih so se morali kmetje spopadati tudi s težavo zaradi poznejšega siliranja, ko je bila koruza že preveč zrela. 

»Zamik siliranja za sabo potegne določene posledice, ki so lahko takšne ali drugačne. V najslabšem primeru tudi finančne,« pravi kmetijski svetovalec Alojz Topolovec

Ne le, da je krma manj kvalitetna, več hektarjev koruze zaradi težav s poškodbami kmetje sploh niso poželi. Na kmetiji Mirka Kaučiča tako že primanjkuje silažne krme, ki jo sicer poskušajo nadomeščati s travo in drugimi krmili. A brez zmanjšanja števila krav v hlevu ni šlo. Pri Kaučičevih so tako lahko lani krmili še 400 glav živine, trenutno pa je hrane le še za 300 krav.

Zaradi maščevanja in škodoželjnosti do pet let zapora

Osumljenec je kot nekdanji kmetovalec natančno vedel kakšne preglavice bo s svojim početjem povzročal kmetom. »Od osumljenca nam žal motiva od njega ni uspelo pridobiti oziroma ga ni želel deliti z nami. Po naših mnenjih gre pač za več ali manj maščevanje, škodoželjnost,« je danes povedal komandir Policijske postaje Gornja Radgona Aleksander Kreslin.

Za tovrstno kaznivo dejanje poškodovanja tuje stvari je zagrožena denarna kazen ali zapor do dveh let. Če pa bo tožilstvo vseh 11 primerov obravnavalo kot združeno kaznivo dejanje, pa bi lahko osumljenec ostal v zaporu do pet let. Oškodovani kmetje pa že razmišljajo, da bi se združili in sprožili odškodninske tožbe.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice