Komu poleti ob pravem trenutku in v pravi družbi kdaj pa kdaj ne zapaše kozarec dobrega piva? A Loo-Blah-Nah ni samo dobro pivo, je vrhunsko craft pivo.

Zgodba pivovarne Loo-Blah-Nah se začne v letu 2015, ko sta se ljubitelja kraft piva in prijatelja Miha Šnuderl in Igor Lazar spoznala z Domnom Srebotom in s pivi, ki so nastajala v njegovi doma narejeni 100-litrski (brutalno rustikalni) pivovarni.

Domen Srebot, največkrat nagrajeni domači pivovar (homebrewer) v Sloveniji, v Loo-Blah-Nah skrbi za vse recepture in proizvodnjo piva.

Ljubezen do svojega piva, ki jo je kazal Domen, je Miho in Igorja tako navdušila, da sta ga povabila v skupni projekt in v začetku leta 2016 so skupaj zagnali pivovarno LOO-BLAH-NAH. Domen Srebot, največkrat nagrajeni domači pivovar (homebrewer) v Sloveniji, skrbi za vse recepture in proizvodnjo piva, Miha in Igor pa skrbita za poslovni del pivovarne.

Prva piva so začela nastajati aprila 2016 v črnomaljskem Vizirju, a se je pivovarna že kmalu preselila na svoje, v ljubljanske Črnuče.

O začetkih pivovarne, njihovi ponudbi, vplivu korona krize na poslovanje, hitih tega poletja in še čem smo se pogovarjali z Domnom Srebotom.

Vaša ponudba je precej široka - kako se odločate, kaj še dodati, kaj manjka?

Naša filozofija piva temelji na tradicionalnosti in pitnosti. Piva delamo iz skrbno izbranih naravnih surovin, kot se za craft spodobi. Vseeno se pa ne vidimo v ultra modernih pivih, ampak raje posežemo po tradicionalni ale-ih. Seveda se kdaj podamo v bolj nekonvencionalne vode in naredimo na primer: Ipo s smrekovimi vršički, peach ale, močni belgijski quadrupel ...

Ekipa danes šteje osem zaposlenih, ponudba piv pa se je razširila in trenutno obsega sedem stalnih stilov: American IPA, Pale Ale, English Ale, Gold Ale, Porter, Belgian Quadrupel in Cider.

Kako je s kulturo pitja piva v prestolnici, smo Ljubljančani že postali pivski gurmani?

Kultura piva se definitvno razvija. Ne sicer v vseh lokalih, lahko bi rekel, da predvsem v tistih, kjer se osebje za to trudi. Tako imamo v Ljubljani kar nekaj lokalov, ki so se odločili, da bodo dali svoj fokus ponudbe na craft pivo. Slovenska populacija postaja vedno bolj pivsko gurmanska, predvsem mlajša.

Za raznolikost okusov uporabljajo kar petnajst vrst slada in pet različnih kvasov. Med temi je tudi njihov lastni, hišni kvas, ki ga uporabljajo za piva angleških stilov (English Ale, Porter in Gold Ale).

Koliko smo Ljubljančani pripravljeni plačati za domača craft piva?

Odvisno. Poznavalcu ne bo problem plačati nad 5 evrov za kako res specialno pivo (govorimo o staranih, močno alkoholnih pivih). Sicer sami ocenjujemo realno ceno za veliko craft pivo okrog 4 evre. Morate razumeti, da je naša proizvodna cena nekajkrat višja od cen, ki jih imajo multinacionalke kot je na primer Pivovarna Union.

Izbor hmelja je odvisen od stila piva – za bolj moderne stile kot sta Pale Ale ali IPA uporabljajo predvsem ameriške in novozelandske hmelje, za tradicionalne stile kot sta English Ale ali Porter pa predvsem hmelj kmetije Bosnar v Savinjski dolini.

Kako je korona vplivala na vaše poslovanje? Ste se česa naučili, kar bi priporočili tudi ostalim kolegom podjetnikom?

Najprej nas je seveda presenetila in konkretno zmanjšala povpraševanje. Moramo se zavedati, da naše povpraševanje v 90 odstotkih temelji na gostinskih lokalih. Posledično je pa močno naraslo povpraševanje po osebnih dostavah. Tako smo takoj po izbruhu epidemije izdelali spletno trgovino in presenetilo nas je, koliko piva smo prodali na tak način. Obenem smo ponudili tudi naš hišni kvas, ki je lahko nadomestek pekovskemu (slednji je v korona času primanjkoval).

Za temi vrati se zgodi čarovnija.

Katerega izmed vaših piv moramo Ljubljančani nujno poskusiti to poletje?

Med poletjem bi Ljubljančane rad povabil v našo Točilnico LOO-BLAH-NAH, kjer lahko vsak teden poizkusijo novo pivo iz naše serije specialnih piv. Te varimo v količi 30 litrov in so na voljo izključno v naši točilnici.

Seveda poleti pašejo tudi naše klasike, kot so IPA, pale ale, english ale, gold ale ... Pa seveda ne smemo pozabiti našega Cidra oziroma jabolčnika.

30-litrski kotel, v katerem vsak teden nastane novo specialno pivo. Te lahko kupite oziroma poskusite samo v črnuški točilnici. Tam je pivo tudi nekoliko ceneje.

Kje v Ljubljani lahko kupimo ali naročimo Loo-Blah-Nah piva?

Naša piva najdete v številnih lokalih širom Ljubljane, sploh v tisitih, ki jim craft scena ni tuja. Naša piva so prisotna tudi v večjih trgovinah Mercator, Spar, Leclerc

Seveda lahko pivo naročite tudi prek naše spletne strani, najbolj smo pa veseli obiska v naši Točilnici LOO-BLAH-NAH, kjer se lahko dogovorite tudi za ogled pivovarne.

In še nagrade, ki so jih prejela Loo-Blah-Nah piva: 

- GASTexpo PIVO LETA 2018: Belgian Quadrupel Barrel Aged, 2. mesto

- GASTexpo PIVO LETA 2019: Belgian Quadrupel, 3. mesto

- najboljša slovenska kraft pivovarna po izboru bralcev Nedela v letu 2019

Med obiskom je bilo v ponudbi Red Rye specialno pivo. Preverite, katero specialno pivo imajo v ponudbi ta teden!
In se redna ponudba Loo-Blah-Nah kraft piv.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice